Wordt Proton een ‘schoon’ alternatief voor Google?

ProtonMailSinds 2014 is ProtonMail er dat gebruikers-vriendelijke , versleutelde communicatie mogelijk maakt, maar het inmiddels tot Proton omgevormde bedrijf wil meer. Het wil een beveiligd ‘ecosysteem’ op  het web vormen voor abonnees. Dan hebben we het niet alleen over elektronische post, maar ook over een kalender, gegevensopslag en virtuele particuliere netwerken (vpn’s). Een ‘schoon’ alternatief voor Google.
Het grote plan komt uit de koker van Taiwanees Andy Yen, tegenwoordig residerend in Zwitserland. Het bedrijfje heeft wel durf met zijn 400 werknemers en 70 miljoen klanten. Yen wijst op de gevaren door de overheersing van de digitale wereld door een paar giganten. Ook ziet hij een toenemende tegenstelling tussen de beveiliging van digitale privésfeer en de strijd tegen het terrorisme door veiligheidsdiensten die, ook in democratisch geregeerde landen, steeds meer bevoegdheden krijgen die strijdig zijn met de bescherming van die privésfeer. Yen gaat uit van de regel dat de beste bescherming van gebruikersgegevens is die gewoon niet te verzamelen.
Hij stelt dat iemand die de voorwaarden van de belangrijkste sociale media niet accepteert weinig of geen alternatieven heeft en dat geldt voor meer webdiensten die steeds vaker beheerst worden door een paar reuzen. Google beheerst Android, Apple iPhone. Die komen met vaak voorgeïnstalleerde toepassingen. Alternatieven zijn schaars, stelt de Proton-voorman. “Als je de privacybescherming wilt verbeteren moet er meer concurrentie komen.”

Overheden, onder meer in de EU, willen niet alleen terrorisme tegengaan/voorkomen door gaten te schieten in de bescherming en tegenwoordig wordt ook het voorkomen van kindermisbruik of in het algemeen de bestrijding van zware misdaad als argument die bescherming niet absoluut te maken. Yen erkent dat dat een probleem is bij de bescherming van de privésfeer, maar hij stelt dat je daarbij in een democratie tot een juiste balans moet zien te komen. “Dat is niet massaonderschepping van gegevens van ons allemaal. Dat heeft ernstige gevolgen voor de democratie en de vrijheid. Het is lastig dat evenwicht te vinden. We moeten echter zien te voorkomen wat er gebeurde onder Bush ten koste van de democratie.”

Google beconcurreren

Volgens de Proton-baas is het de eerste keer dat er zo’n beveiligd ‘ecosysteem’ wordt aangeboden. “Dat dekt niet alle mogelijkheden die de techreuzen bieden, maar het is een redelijk alternatief (voor Google; as).(…) Ik weet niet hoe het verder gaat, maar ik denk dat dit de toekomst van privacy is en daarom doen we het.”

Je kunt natuurlijk de boel naar Proton overhevelen, maar wat gebeurt er als dat bedrijf over vier jaar failliet is? Yen is daar niet bang voor: “Ik denk dat Proton ons overleeft. We hebben een heel eenvoudig ondernemingsmodel. Premiumgebruikers betalen ons om hun gegevens privé te houden en dat is ons doel. Soms zijn de makkelijkste en simpelste modellen het duurzaamst.”

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.