Twitter: wie stopt Elon Musk?

Musk bij Space X

Elon Musk bezit niet alleen Space X en Tesla, maar nu ook Twitter

Elon Musk is een in financieel opzicht succesvolle man (naar zeggen de rijkste van de wereld), maar ook, om het vriendelijk te zeggen, een ongeleid projectiel. Nu Musk voor een slordige 40 miljard euro Twitter heeft gekocht is Leiden in last en niet alleen Leiden. Wordt het geen tijd om Twitter Twitter te laten?
Er wordt volop gespeculeerd waarom Musk zoveel moeite heeft gedaan om Twitter te kopen. Musk zelf zegt dat hij dat doet om de algoritmes ’toegankelijk’ te maken om het vertrouwen (betrouwbaarheid?; as) te vergroten en om het medium te verbeteren. Hij zou er niet aan hoeven verdienen, maar het lijkt er eerder dat Musk greep wil hebben op een belangrijk communicatiekanaal. Hoe veilig is het nog je hebben en houden aan Twitter toe te vertrouwen?
Facebook en andere babbeldozen zouden hebben ingezet op het gebruiken van echte namen, maar Twitter zou de anonimiteit van zijn gebruikers gekoesterd hebben. Dat lijkt in het voordeel van nepnieuwsverspreiders, maar is zeker ook in het voordeel van mensen die zuchten onder dictatoriale systemen als in China en in toenemende mate ook in Rusland.
Dat zou kunnen veranderen onder Musk, stelt het Amerikaanse blad Wired. Bovendien zou hij toegang krijgen tot alle gegevens die Twitter bewaart met inbegrip van IP-adressen en de inhoud van directe berichten van twitteraars naar elkaar. Die laatste zijn niet versleuteld en dus leesbaar voor Twitter (het bedrijf).
Ongetwijfeld komt Musk binnenkort met zijn nadere plannen met Twitter, maar gegeven het  op zijn zachtst gezegd nogal grillige gedrag van de Tesla-baas valt daar niet veel goeds van te verwachten…

Bronnen: Wired, Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.