Er zijn mensen die videaoassistenten van Apple of Google handig vinden. Die va’s verzamelen echter veel gegevens van de gebruikers en slaan die op op de servers in de respectieve ‘wolken’. In Europa heeft de gebruiker het recht te weten wat de Googles en de Apples zo van je verzamelen, maar hoe pak je dat aan en hoe wordt je wijs uit de brij de je gestuurd wordt (eventueel). Het Fraunhoferinstituut voor toegepaste informatietechnologie is bezig die gegevensdiefstal (wat het in feite is) helder zichtbaar te maken via CheckMyVA .
Siri van Apple, Google Assistent en Alexa van Amazon zijn de bekendste videoassistenten. Het Fraunhoferinstituut legt die gegevensgaring van die va’s nu onder het vergrootglas. Samen met 33 huishoudens bouwen de onderzoekers aan een systeem om voor gebruikers helder te maken welke gegevens die, wat mij betreft, domme assistenten over je verzamelen, waarbij ze ook een hulpmiddel ontwikkelen om je rechten (als EU-burger) te kunnen halen die zijn vastgelegd in de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Die AVG geeft je het recht toegang te krijgen tot de verzamelde gegevens, die te veranderen of totaal te wissen, maar slechts weinigen weten hoe je dat doet. Als je toegang vraagt tot die gegevens krijg je vaak voor de meeste mensen onbegrijpelijke blubber toegestuurd, als dat verzoek al wordt ingewilligd. Het CheckMyVA-project is er op gericht elke leek duidelijk te maken wat er verzameld wordt om zo je rechten te kunnen halen. Het is, vind ik (=as) eigenlijk vreemd dat die gegevensgaarders niet worden verplicht vooraf toestemming te vragen of de gebruikers gegevensgaring wel willen en wat ze eventueel aanvaardbaar vinden.
Het platform wil een ‘insteker’ maken voor je webprogramma. Dat ‘dashboard’ toont je, onder meer, welke opdrachten of vragen zijn gegeven/gesteld en wanneer de gebruiker per ongeluk zijn va heeft aangesproken. “Het platform helpt gebruikers na te denken over hun gegevenssporen, waardoor hun digitale ‘geletterdheid’ toeneemt”, zegt projectleider Dominik Pins. Het bedieningspaneel kan voor Chrome en Firefox worden opgehaald bij CheckMyVA. Het schijnt dat het Fraunhoferinstituut nog steeds huishoudens zoekt die aan het project willen deelnemen
Bron: Alpha Galileo