Rusland voert ook oorlog op het web

Poetin met vingertjePoetin heeft de knoop doorgehakt en heeft Oekraïne de oorlog verklaard en is het land binnengevallen om ‘vrede te handhaven’. Tegelijkertijd schijnt de oorlog op het wereldwijde web ook te zijn opgevoerd, zo stellen Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten, waarbij ook nieuwe digitale wapens in de strijd worden geworpen, zo lijkt het.De veiligheidsdiensten waarschuwden dat de Russische e-kraakgroep Sandworm een nieuw type webwapen had ontwikkeld, dat ze Cyclops Blink noemen. Dat zou het gemunt hebben webtra’s van webapparatuur van onder meer Watchguard-apparatuur.
Het nieuwe virus zou bestand zijn tegen normale verdedigingsmechanismes waaronder herstarten. De groep die Sandworm is gedoopt zou in het recente verleden al heel wat schade veroorzaakt hebben. Die zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor de NotPetysa-aanval op Oekraïne in 2017.

Ook het Nederlandse cyberveiligheidscentrum liet een waarschuwing uitgaan. Het zou gaan om routers voor kleine bedrijven en particulieren. Die zouden door de kraakgroep worden gebruikt als netbots voor verschillende doeleinden. Daar zouden ook routers in Nederland door getroffen zijn. Watchguard heeft een veiligheidsadvies verspreid om zijn routers tegen de Sandwormaanvallen te beschermen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.