Met twee priemgetallen, zelfs hele grote, vermenigvuldigen hebben de huidige computers geen enkel probleem, maar een getal ontleden in priemfactoren is een heidens karwei. Op dat gegeven is veel van de digitale beveiliging gebouwd. Het valt te vrezen dat de al jaren beloofde kwantumcomputer daar veel minder problemen mee heeft en dan is Leiden ineens in last. Er is veel onrust aan het digitale front (niet alleen in Oost-Europa).
In veiligheidskringen wordt de dag dat kwantumcomputers de beveiliging van het wereldwijde web breken, Q-dag. Om niet bestolen te worden of je identiteit kwijt te raken is het handig als allerlei digitale transacties worden beveiligd. Dat werkt vrij goed (ik heb het dan niet over gaten in programma’s of besturingssystemen). Zelfs supercomputers krijgen dat niet voor elkaar, maar de kwantumcomputer dreigt de boel te versjteren.
Niet alleen in de nabije toekomst maar ook van zaken uit het verleden. Je zou nu al versleutelde, ‘onkraakbare’ informatie kunnen verzamelen en die later met een kwantumcomputer kunnen kraken, is het idee. “Laten we zeggen dat de kwantumcomputer er in 2024 is”, zegt Eric Rescorla van Firefox. “Alles wat je op internet hebt gedaan voor 2024 is dan openbaar.” Die voorspelling lijkt wat al te boud (want te rap), maar het idee leeft dat die tijd komt (en de kwantumcomputer er in slaagt). Dat zal geen tien jaar duren.
Dus wordt het handig om het wereldwijde web kwantumklaar te maken. We hoeven daarbij niet met niks te beginnen, want er is al een hoop onderzoek gedaan. Er zouden al ‘ondoordringbare’ algoritmes bestaan voor de beveiliging in het kwantumtijdperk. Het maffe is dat daarover het Amerikaanse instituut voor normen en techniek (NIST) daar binnenkort een beslissing over neemt.
NSA
In 2015 maakte de wat louche Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zich al druk over het teloorgaan van digitale veiligheid. De dienst vroeg overheid en bedrijven met kwantumveilige alternatieven te komen. De NSA zou ze wel testen, met hulp van de cryptogemeenschap. Inmiddels zijn er vijftien van de 65 inzendingen van over de hele wereld als kandidaten overgebleven. Daar zou de winnaar uit moeten komen.
Dat is dan nog maar het begin van een lang proces van het kwantumveilig maken van internet. “Ik denk dat we weten hoe het moet”, zegt Peter Shor van MIT. “Het is alleen de vraag op het op tijd gebeurt.”
Bron: Nature