Botnet Glupteba ontmantelt (?) door Google

Glupteba

De aanvallers maken van diverse middelen gebruik om hun kwalijke code op computers te planten (afb: Googleblog)

Google zou het botnet Glupteba hebben ontmanteld dat uit zo’n miljoen computers bestond. Tegen twee Russen die voor de netwerk van ‘slaafcomputers’ verantwoordelijk zouden zijn zullen worden vervolgd, belooft het Amerikaanse bedrijf. Het s overigens niet onmogelijk dat het botnet elders weer zal opduiken. De maatregelen van Google zouden maar tijdelijk werken.
Nadat Microsoft zo’n kwaadaardig netwerk onklaar had gemaakt, waarvan de aanstichters uit China zouden komen, was het nu de beurt aan Google. Het botnet bestond louter uit Windowsmachines. Het botnet zou zich beschermen met een techniek die lijkt op die welke gebruikt wordt in de blokketentechniek om transacties met cryptomunten veilig te laten verlopen.
Botnetwerken worden gevormd door gekoppelde computers die via een kwalijke code taken uitvoeren voor de aanvallers. Dat kan zijn om berichten te verspreiden zonder dat de werkelijke verzender zich verraadt, om webaanvallen te verrichten, om gegevens van de gebruikers te stelen of om cryptomunten te delven als beloning voor het mogelijk maken van transacties (en nog meer louche zaken).

Controle

Google zou er in geslaagd zijn  de controle over het botnet over te nemen door de infrastructuur te verstoren. De blokketentechniek zou het de aanvallers echter mogelijk maken die controle snel weer terug te krijgen, denkt Google. Die oplossing lijkt dus maar tijdelijk.
De aanstichters zouden uit Rusland komen, volgens Google. Het zou gaan om Dimitri Starovikov en Aleksander Fillipov. Google zou moeite doen het tweetal veroordeeld te krijgen en dat zou een primeur zijn.

Google heeft het tweetal aangeklaagd bij een rechtbank in New York. Dat zou de aanvallers moeten ontmoedigen. Dat lijkt me niet erg waarschijnlijk, want het tweetal opereert hoogstwaarschijnlijk niet vanuit de VS.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.