Ook Yahoo en Fortnite verlaten China

Bing China

…buigen of barsten…

Yahoo en Fortnite hebben besloten China te verlaten nadat dat land nieuwe wetgeving heeft ingevoerd over het bewaren van persoonsgegevens. Inmiddels heeft China de meeste grote buitenlandse webbedrijven geweerd van het Chinese deel van het (steeds minder) wereldwijde web.
Webportaal Yahoo en producent van videospellen Fortnite hebben besloten uit China te vertrekken. Yahoo verklaarde dat zijn diensten in China niet meer toegankelijk zijn als gevolg van de strengere Chinese wetgeving. Iets wat ook LinkedIn zo’n twee weken geleden verklaarde.
Verantwoordelijk voor het vertrek uit China zou een wet zijn die sedert begin deze maand van kracht is. Het Chinese bedrijf Tencent, de vertegenwoordiger van Fortnite in China, gaf geen verklaring uit. Het vertrek van Yahoo heeft vooral symbolische waarde. De diensten van het bedrijf werden weinig gebruikt in China en waren in feite al grotendeels gesloten sedert 2013. Twee jaar later sloot Yahoo zijn vestigingen in China.

Inmiddels zijn welhaast alle buitenlandse bedrijven van het Chinese deel van het web verdreven. De bedrijven die zijn gebleven en zich buigen naar de grillen van de Chinese overheid leiden een marginaal bestaan. We hebben het dan over, onder meer, Microsoft met Bing, Apple en, tot voor kort LinkedIn.

Ook Chinese bedrijven

Overigens treft de strengere censuur en dictatuur in China niet alleen buitenlandse bedrijven. Zo werden gigant Alibaba en maaltijdbezorger Meituan veroordeeld tot boetes van miljarden yuans (1 yuna = 13,5 €cent) vanwege misbruik van hun dominante positie. Iedereen en dus ook ieder bedrijf die/dat zich niet wenst te schikken naar de ideeën van de Chinese dictatuur zal vroeg of laat te maken krijgen met haar ijzeren vuist.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.