Gegevens Android-gebruikers gretig verzameld door fabrikanten

Gegevensgraaiers

Gegevensgraaiers. Google blijft de grootste (afb: Trinity College)

Het blijkt dat, onder meer, fabrikanten van Android-telefoons zich allerlei rechten toeëigenen (pdf-bestand) om gegevens van gebruikers te verzamelen. Daarin spelen de varianten van het Android-besturingssysteem die fabrikanten gebruiken ook een rol, maar ook derden ‘lurken mee’ via voorgeïnstalleerde toepassingen. We hebben het dan over bekende merken als Samsung, Xiaomi, Huawei, RealMe, Microsoft en Facebook.

Google is natuurlijk opperverzamelaar maar ook andere acteurs in de Android-wereld vergaren graag zo veel mogelijk gegevens van hun klanten. Onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en het Trinity College in Dublin ontdekten dat fabrikanten van Android-telefoons eveneens gretig graaien in gegevens van telefoongebruikers. Huawei maakt geen gebruik meer van het besturingssysteem van Google, maar krijgt dergelijke gegevens toch via derden.
Al die fabrikanten gebruiken Android, maar hebben dat systeem voor eigen gebruik wel aangepast. Daardoor verkrijgen fabrikanten gegevens binnen, zelfs als de gebruiker die overdracht op het minimum heeft gezet. Naast de fabrikanten maken ook Google en derden zoals Microsoft, Facebook en LinkedIn daar gretig gebruik van via voorgeïnstalleerde toepassingen. Bij Samsung-toestellen en de meeste Chinese merken is het niet mogelijk die overdracht te beïnvloeden (anders dan die toepassing van je telefoon te gooien).

Bijkomend probleem

Een bijkomend probleem is dat de gegevens die worden ‘meegenomen’ weliswaar worden versleuteld, maar zonder al te veel moeite door derden zijn te onderscheppen. Die overdracht gaat ook door als het toestel niet actief is. Het hoeft geen zin de reclameinstellingen bij Google te veranderen, want via het Imei-nummer, de sim-kaart of het IP-adres blijft het toestel traceerbaar.

Alleen de varianten /e/OS en LineageOS zijn okee. Die maken gebruik van microG, waardoor je gebruik kunt maken van de diensten van Google zonder dat je daardoor je hele hebben en houden aan Google ‘overhandigt’. Die variant blokkeert niet alleen de hebberigheid van Google, maar ook van derde partijen.

Google houdt natuurlijk vol dat het verzamelen van die gegevens noodzakelijk is om die telefoons te kunnen zien van nieuwe, belangrijke versies van het besturingssysteem, want natuurlijk grote flauwekul is.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.