Chaos bij Facebook, WhatsApp en Instagram

Facebook

Niet altijd, dus….

Een heleboel mensen hebben hun (sociale) leven afhankelijk gemaakt van sociale media, maar ook bedrijven hebben daar last van. Dan blijken die ineens niet meer te werken. Paniek alom. Volgens het Amerikaanse (web)blad Wired zou de storing ernstig zijn en moeilijk te repareren. Het voorval toont maar weer eens onze toenemende afhankelijkheid van het wereldwijde web en zijn toepassingen en de kwetsbaarheid daarvan.
Gister om 11u40 (oostelijke tijd; dan is het bij ons in West-Europa 17u40) was de domeinnaamserver (DNS) die de Facebookmedia gebruiken onbereikbaar. Dat gevolgen voor de gebruikers van die sociale media over de hele wereld. Zo’n domeinnaamserver zou je als een telefoonboek kunnen zien waarbij de webadressen (in woorden) worden vertaald in de IP-adressen (een cijfercode). Dat gebeurt vaker en is meestal de oorzaak dat een webstek niet bereikbaar is. De oorzaken kunnen vele zijn en de problemen kunnen meestal vrij vlug worden opgelost. Nu schijnt er iets ernstigers aan de hand te zijn geweest.
“De storing bij Facebook werd veroorzaakt door de DNS, maar dat is slechts een symptoom”, zegt Troy Mursch van het bedrijf Bad Packets. Het opmerkelijke is dat Facebook-medewerkers de IP-adressen van zijn servers verwijderde of althans dat protocol dat bepaalt welke route de berichten gaan kiezen op het wereldwijde web. Hoe dan ook: de netwerken van Facebook verdwenen van het web. Of, zoals Mursch het formuleert, de pakketjes waarin een bericht op zijn tocht over het web wordt opgedeeld vallen in een zwart gat.

De vraag is dan waarom dat protocol (BGP) is verwijderd? Facebook liet alleen weten aan het probleem te werken. Later die maandag, nog steeds New Yorkse tijd, wist het bedrijf nog niet veel meer te vertellen.
Volgens deskundigen die Wired sprak was het ’t waarschijnlijkst dat de fout bij Facebook zelf lag. “Het lijkt er op dat Facebook iets heeft gedaan met zijn routers die het Facebooknetwerk verbinden met internet”, zegt John Graham-Cumming van Cloudflare, die er biji zegt niet van de details op de hoogte te zijn. Het wereldwijde web is uiteindelijk een netwerk van netwerken, stelt hij.

Lange tijd

Dat zou ook verklaren waarom het herstel zo lang duurt. In 2019 voorkwam een storing bij de wolk van Google dat medewerkers op het web konden komen om die storing te verhelpen. Facebook zou gevangen kunnen zijn in een soortgelijke situatie: niet op het web kunnen om het bewuste protocol te repareren, waardoor de zaken weer zouden lopen. Het goede nieuw zou zijn dat als Facebook er in slaagt dat (configuratie?)probleem op te lossen, de sociale media weer onmiddellijk beschikbaar zullen zijn. Dat schijnt dus inderdaad zo te zijn (is mijn ervaring op het www).

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.