Sinds de opkomst van de sociale media bepaalt censuur zich niet langer tot de traditionele media. Het vervelende is dat de Facebooks zelf voor censor spelen. Op basis waarvan gebeurt dat en hoe werkt die censuur? Dat zouden de mensen moeten weten. Onlangs is de (een?) zwarte lijst openbaar gemaakt die Facebook kennelijk hanteert bij het kuisen van de ‘kolommen’.
Om er niet van beschuldigd te worden terroristen te helpen bij het verspreiden van propaganda behoudt Facebook zich al jaren het recht voor gebruikers het ‘spreken’ te beletten over mensen en groepen die geweld (zouden) voorstaan. De eerste sporen van censuur zijn te vinden in 2012 toen Facebook de regels zo veranderde dat organisaties die terrorisme of gewelddadige misdaad ondersteunen of goedkeuren niet meer welkom waren bij smoelenboek. Die bescheiden regel is sedertdien uitgebreid tot wat heet Gevaarlijke individuën en organisaties (DIO in Engelse afko) en stel regels waarin bepaald wordt wat de Facebooker wel en niet mag.
Dat alles is uitgegroeid tot een systeem dat volgens critici bepaalde groepen onevenredig hard aanpakt. Centraal in die censuur is een lijst van 4000 personen en groepen waarop ook schrijvers, politici, schrijvers, goede-doelen, ziekenhuizen, honderden muziekgroepen en ook lang geleden overleden historische figuren staan. Van alle kanten is aangedrongen op het bekend maken van die zwarte lijst. Facebook heeft dat altijd geweigerd, omdat dan Facebook-medewerkers zouden worden bedreigd. De tranparantieraad van Facebook heeft altijd gevraagd om publicatie, maar die raad adviseert alleen maar.
Moderatoren
De lijst schijnt nu beschikbaar te zijn (maar niet door Facebook) compleet met bijbehorend beleidsdocument. Dat moet voor de moderatoren (=censoren) de handleiding zijn wanneer en waar moet worden opgetreden.
Het lijkt er op dat Amerika het tere punt is op de zwarte lijst. Bijna iedereen en elke organisatie op de lijst is een vijand of een dreiging van de VS en zijn bondgenoten. Meer dan de helft zijn vermoedelijke terroristen. Terrorisme wordt door Facebook het heftigst bestreden. Volgens Ángel Díaz van de universiteit van Californië in Los Angeles is Facebook keihard tegen sommige groepen en milder voor andere.
Een Facebook-woordvoerder zegt dat het bedrijf de lijst geheim houdt aangezien dit “een vijandige ruimte is. Dus we proberen zo transparant mogelijk te zijn, terwijl we ook prioriteit geven aan beveiliging, het beperken van juridische risico’s het voorkomen dat groepen onze regels omzeilen”. Facebook is niet gediend van terroristen, haatgroepen of misdaadorganisaties. Het bedrijf zou bij de vaststelling van de lijst hulp hebben gehad van 350 deskundigen en zou de lijst en het beleid voortdurend bijstellen.
Bron: The Intercept