YouTube blokeer Russisch kanaal gericht op Duitsland

RT DE

Een schermafdruk van de stek van RT DE

Niet zo heel lang geleden was censuur een zaak van de (al of niet dictatoriale) overheid, maar sinds de sociale media zijn opgekomen hebben de bedrijven die die netwerken beheren zich opgeworpen als censoren in de strijd tegen nepnieuws (dat overigens van alle tijden is). YouTube heeft het kanaal van Russia Today gericht op Duitstaligen, RT Deutsch, geblokkeerd. Dat kanaal zou iets te veel onzin hebben verspreid. De mediatoezichthouder in Rusland, Roskomnadzor, heeft gedreigd met de blokkering van YouTube in Rusland, deels of geheel.
Roskomnadzor zou YouTube met een boete van eenmiljoen roebel (12 000 euro) hebben gedreigd als de blokkade niet onmiddellijk zou worden opgeheven. Bij herhaling zou de boete kunnen oplopen tot het drievoudige. Hoofdredacteur van RT Margarita Simonjan uitte via Twitter hevige kritiek op het besluit van YouTube, onderdeel van Google. Ze sprak van een mediaoorlog.
De blokkade zou een gevolg zijn van de overtreding van de regels die YouTube hanteert door RT Deutsch. Het zou gaan om de kanalen RT DE en Der Fehlende Parte (de ontbrekende delen). RT DE zou tijdelijk zijn geblokkeerd vanwege berichtgeving over de coronapandemie. Vervolgens zou RT zijn berichten

via het tweede kanaal zijn blijven verspreiden. Het omzeilen van een tijdelijke blokkering is volgens de YouTube-regels net zo verboden als het verspreiden van valse medische informatie over Covid-19.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.