Apple wil met zijn vingers in jouw telefoon zitten

ApplekrakersApple presenteert zich altijd als de goedheid zelve, maar kan die, vermeende, ‘goedheid’ ook wel erg overdrijven. Onlangs heeft het bedrijf zichzelf toestemming gegeven om kindermisbruik tegen te gaan, waarmee ze zich toegang verschaft tot de (ook jouw) iPhone. Nu hebben zo’n negentig burgenrechtenorganisaties verspreid over de hele wereld tegen dit voornemen geprotesteerd.
Apple zou de telefoons vanaf de komende herfst op foto’s van kindermisbruik doorzoeken. “Hoewel het gaat om de bescherming van kinderen zijn we bezorgd dat die techniek wordt ingezet om de vrijheid van meningsuiting te beperken”, schrijven de organisaties in een open brief.
Het gaat in Apples plannen om twee technieken. Het bedrijf wil op iPhones filters zetten die ouders melden als er via iMessage beelden van kindermisbruik worden verstuurd (die meldingen zou Apple niet krijgen). Ook wil Apple foto’s controleren die in de Apple-wolk worden opgeslagen.

De organisaties voeren een aantal argumenten aan tegen deze plannen. Zo vrezen ze dat bepaalde landen die technieken voor andere doeleinden zullen inzetten. Zo zou Brazilië al van WhatsApp geëist hebben dat de berichten toegankelijk moeten zijn. Bovendien zou de technieken volstrekt onbetrouwbaar zijn. Zo zouden kunstwerken en voorlichtingsmateriaal als kinderporno kunnen worden aangeduid.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.