Cuba perkt vrijheid op internet (verder) in

Internet op CubaZogenaamd om het verspreiden van nepnieuws tegen te gaan hebben de Cubaanse autoriteiten het toezicht op het internetverkeer in het land verscherpt. Het schijnt ook niet te zijn toegestaan de naam en faam van Cuba te ‘besmeuren’. Probeert de overheid critici de mond te snoeren, zoals te doen gebruikelijk in andere dictatoriaal geregeerde landen?
Zo’n dikke maand na de voor Cuba uitzonderlijke protesten heeft regering nieuwe maatregelen aangekondigd voor uitingen via digitale media. Zo mag niet worden opgeroepen tot betogingen of andere activiteiten die de openbare orde zouden kunnen verstoren. Activiteiten op het web zullen scherp in de gaten gehouden worden en ‘ongewenste activiteiten’ zullen worden geblokkeerd en mogelijk strafrechtelijk vervolgd.
Begin vorige maand gingen in verschillende Cubaanse steden mensen de straat op om te betogen tegen onderdrukking en voor meer vrijheid. Dat de Cubaanse economie niet goed draait heeft de zaak er voor de overheid niet beter op gemaakt. Dergelijke protesten waren al tientallen jaren niet voorgekomen. Volgens de autoriteiten zouden de onlusten zijn aangezet door de VS. De betogingen werden met bot geweld bestreden en er werden honderden mensen aangehouden.
De Cubanen kennen internet pas sinds 2018, maar sedertdien zijn de sociale media de communicatiekanalen geworden voor veel Cubanen. Nu lijkt de toegang, toch al niet optimaal, tijdelijk geblokkeerd te zijn.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.