Consumentenbonden tegen gebruiksvoorwaarden WhatsApp

WhatsAppHet Europese bond van consumentenbonden (BEUC) stelt dat de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp niet stroken met de Europese burgerrechten en heeft een klacht daarover gedeponeerd bij de Europese Commissie. Die rechten worden daarin vele malen geschonden, stelt de bond der bonden.
WhatsApp probeert al tijden zijn gebruikers nieuwe regels op te dringen. De BEUC bundelt 46 consumentenorganisaties in 32 landen. De BEUC heeft de klacht ingediend namens zes ledenbonden.
Volgens die klacht zijn de regels niet duidelijk of begrijpbaar voor de gebruikers. WhatsApp zou zich met zijn nieuwe gebruiksregels schuldig maken aan diverse schendingen van de rechten van Europese burgers. WhatsApp probeert zijn gebruikers al sedert begin van dit jaar zo ver te krijgen om met die nieuwe voorwaarden in te stemmen. De betrokken bonden vrezen dat WhatsApp, ondanks wat in het verleden is beloofd, dan gebruikersinformatie zal delen met de moedermaatschappij Facebook en zelfs met derden.

Verscheidene landen, waaronder Duitsland, hebben WhatsApp voorlopig verboden dergelijke informatie te delen met Facebook. Volgens de betrokken bonden is het voor de gebruikers onmogelijk de gevolgen van de veranderingen voor haarzijn privésefeer in te schatten. “WhatsApp is opzettelijk erg vaag over het onderwerp”, stelt Monique Goyens van de BEUC. “We vragen de instanties zo snel mogelijk maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat WhatsApp de Europese burgerrechten respecteert.” Het lijkt er op dat de bevoegde autoriteiten (nationaal een Europees) deze kwestie inmiddels op de agenda hebben staan.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.