Het Europese parlement (EP) heeft erin toegestemd dat bedrijven als Google, Facebook en Microsoft onze berichten mogen doorspitten op afbeeldingen van, bijvoorbeeld, kindermishandeling. Dat is bedoeld om misbruik van kinderen via internet te voorkomen. Dat lijkt een goede zaak, maar de Piratenpartij heeft het over de doodsteek voor het ‘briefgeheim’.
Het gaat om een overgangsregeling. De Googles van deze wereld, in feite alle webdienstverleners, mogen van het EP berichten doorspitten op foto’s van kindermisbruik. We praten dan over elektronische post en andere berichtendiensten. Volgens de nieuwe EU-regels zou het filteren van berichten sedert eind vorig jaar niet langer meer zijn toegestaan. Google en Microsoft trokken zich daar niks van aan. Facebook schortte de filteracties op.
Binnen de EU was er al overeenstemming over een overgangsregeling. Die zou drie jaar duren en zou met name kindermisbruik via internet moeten tegengaan. Vooral Patrick Breyer van de (Duitse) Piratenpartij is in het EP een felle tegenstander van dat filteren. Het overgrote deel (86%) van de meldingen als gevolg van die filtering zou strafrechtelijk ook niet relevant zijn, waardoor veel mensen ten onrechte in de beklaagdenbank terechtkomen, stelt Breyer.
Hij vindt het ook ernstig dat die ‘opsporing’ wordt uitgevoerd door private ondernemingen. Hij noemt het filteren van berichten op illegale inhoud ineffectief, onwettelijk en onverantwoordelijk.
Bron: der Spiegel