Denemarken helpt NSA om Merkel ter bespioneren

Lars Findsen

Lars Findsen, voormalig hoofd van de Deense inlichtingendienst FE (afb: fe.dk)

De beruchte Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zou tussen 2012 en 2014 hulp van Deense collega’s hebben gehad om, onder meer, Angela Merkel te bespioneren, zo melden diverse media. Van je vrienden moet je het hebben.
De Deense militaire inlichtingendienst zou de VS hebben geholpen bij het bespioneren van vooraanstaande Europese politici waaronder Angela Merkel. Volgens de Deense publieke omroep zou de NSA Deense hulp gehad hebben bij het bespioneren van ook politici in Zweden, Frankrijk en Noorwegen. Dat zou zijn gebleken uit een intern rapport van de Deense veiligheidsdienst (FE) over samenwerking met NSA tussen 2012 en 2014. Onduidelijk is of de Deense regering daarvoor toestemming had gegeven.
Volgens de Franse staatssecretaris voor Europa Clément Beaune gaat het om zeer ernstige zaken. “We zullen moeten bekijken of onze partners binnen de EU, de Denen, fouten hebben gemaakt in hun samenwerking met Amerikaanse diensten”, zei hij tegen journalisten. “Er moet vertrouwen zijn tussen bondgenoten, minimaal samenwerking.”
De Duitse regering zegt de beschuldigingen gehoord te hebben van journalisten en geeft vooralsnog geen commentaar. SPD-er Peer Steinbrück, voormalig minister van financiën in Duitsland en een van de slachtoffers, noemt het een politiek schandaal.
Volgens de Deense publieke omroep – die hierin samenwerkte met, onder meer, Zweedse, Duitse en Franse media – zou de NSA berichten, telefoongesprekken en internetverkeer van de ‘doelwitten’ hebben onderschept. Noch de FE noch het hoofd van die dienst destijds, Lars Findsen, heeft commentaar gegeven. Findsen en drie FE-mewewerkers zijn vorig jaar ontslagen na een intern onderzoek.

Snowden

Het lijkt er op dat de spinage van bondgenoten heeft plaatsgevonden tijdens en na de affaire met de NSA-klokkenluider Edward Snowden in 2013. Volgens Snowden is Biden, destijds vice-president onder Obama, medeschuldig aan die spionage. Op twitter riep hij de VS op volledige openheid van zaken te geven. Snowden wordt nog steeds door de Amerikaanse justitie ‘gezocht’ voor de openbaarmaking van de geheime NSA-documenten.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.