China weert Tesla’s vanwege spionagerisico

Gezichtsherkenning in China

Het Chinese regime maakt zelf geestdriftig gebruik van de gezichtsherkenningstechnologie om zijn burgers onder de duim te kunnen houden

China is een heel eind op weg om het doen en laten van zijn inwoners dag en nacht in de gaten te houden, maar de Chinese autoriteiten zijn bang dat die technologie in handen van anderen het land wel eens zou kunnen schaden. Moderne auto’s zitten vol met allerlei technieken die ook voor spionagedoeleinden gebruikt zouden kunnen worden. Chinese militairen of andere overheidsdienaren met een ‘gevoelig’ beroep mogen zich daarom niet meer in de Amerikaanse Tesla’s verplaatsen.

Via een videobijeenkomst moest Tesla-baas Elon Musk horen dat China Tesla’s voor mensen met een ‘gevoelig’ beroep verbiedt (dat zijn waarschijnlijk alle mensen in staatsdienst). China is bang dat de auto’s zouden kunnen worden gebruikt om militairen e.d. te bespioneren, aldus de Wallstreet Journal. Tesla heeft nog niet gereageerd.
Het bedrijf heeft in Sjanghai een fabriek gebouwd. Daar zouden dit jaar 200 000 Tesla’s kunnen worden gebouwd.
Als deelnemer aan een videobijeenkomst met Peking stelde Musk dat geen enkel bedrijf, of dat nu Chinees of Amerikaans is, zich kan veroorloven privégegevens te verzamelen en die te delen met de overheid. “Als Tesla zijn auto’s zou gebruiken om voor willekeurig welk land te spioneren kan het bedrijf wel sluiten. ” Volgens hem is dat een sterke prikkel om betrouwbaar te blijven.

Huawei

Onder Trump al botsten beide landen nogal eens op het punt van nationale veiligheid. Zo werd het Chinese bedrijf Huawei de toegang tot de Amerikaanse markt ontzegd uit angst voor spionage, Huawei installeert ook 5G-netwerken, en mocht het bedrijf niet langer gebruik maken van het besturingssysteem voor Android-telefoons (Android is een product van het Amerikaanse bedrijf Google).
Ook onder de nieuwe president Biden wordt Huawei gezien als veiligheidsrisico. Ook het sociale netwerk TikTok van Chinese herkomst werd door Trump gedwongen naar andere aandeelhouders om te zien op straffe van een verbod. Musk had eerder al laten weten dat hij de vrees van de Amerikanen dienaangaande irrationeel vindt. Videoplatforms als TikTok laten volgens hem alleen mensen zien die gekke dansjes maken, een typische Musk-uitspraak die nogal eens de indruk wekt wereldvreemd te zijn.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.