Rusland probeert kritiek op Twitter te weren

Alexei Navalny

Alexei Navalny is de voornaamste criticus van Poetin

In een trage navolging van China probeert Rusland steeds vaker critici de mond te snoeren. Nu heeft de Russische internet’opzichter’ Roskomnadzor Twitter bevolen het profiel van een kritische nieuwsdienst MBKh Media te blokkeren. De Russische autoriteiten doen steeds meer moeite de oppositie buiten spel te zetten, zeker toen bleek dat Navalny na zijn arrestatie wegen had gevonden om zijn kritiek op het Kremlin te blijven spuien, waarbij hij in Rusland veel steun ondervond.
De stap zou de eerste in een reeks (kunnen) zijn om ook andere het regime onwelgevallige nieuwsorganen van het web te halen. MBKh Media is in 2017 opgezet door Michail Chodorkovski, voormalig oligarch en nog steeds fervent opponent van Vladimir Poetin, de leider van Rusland. De nieuwsgroep zou de wetten van de Russische federatie hebben geschonden.

Veronika Koetsillo van MBKh Media zei geen verboden materiaal te hebben gedeeld en vooraf niet op de hoogte te zijn gesteld van de eis van Romkomnadzor. “De staat volgt deze tactiek al een tijdje. Ze zetten netwerken en dienstverleners onder druk zonder hun mogelijke ‘slachtoffers’ eerst te waarschuwen.”
In een reactie stelde de overheidsorganisatie dat zij Twitter zal blokkeren als dat medium geen berichten weert over drugsgebruik en zelfmoord bij kinderen. Eerder hebben de autoriteiten sociale media al verplicht berichten te vernietigen die kinderen oproepen aan demonstraties mee te doen. De Russische overheid schijnt zeer begaan te zijn met de tedere kinderziel.
Romkonadzor dreigt met een blokkade (zonder gerechtelijk bevel) als Twitter niet binnen een maand reageert. Twitter zegt dat het platform niet gebruikt wordt om (in Rusland) illegale acties aan te moedigen. Vorige week vertraagde de Russische autoriteiten al de overdrachtssnelheid van foto’s en filmpjes op Twitter. Dat leidde overigens tot allerlei nare effecten op de digitale uitingen van de Russische overheid zoals de webstek van het Kremlin.

Ongerust

Het lijkt er op dat de Russische overheid ongerust is over de reacties na de arrestatie van en aanklachten tegen Navalny. Twitter weigerde om vreedzame oproepen tot protestacties te blokkeren en bleef doorgaan propaganda van staatswege te voorzien van commentaar.
Het is mogelijk dat Romkonadzor ‘oefent’ met Twitter, dat in Rusland relatief weinig gebruikers heeft, voor zich te ‘vergrijpen’ aan populairdere platforms. Voorlopig weet Navalny nog steeds zijn volgers te bereiken, maar hoe lang nog?

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.