“Regel toestemming voor geslachtelijk verkeer via app”

Mick Fuller

Politiechef in Australië Mick Fuller (afb: gov.au)

Mick Fuller, een hoge politiefunctionaris in Australië, heeft voorgesteld om toestemming voor een vrijpartij via een app te regelen. In Denemarken schijnt zo’n toepassing er al te zijn maar weinig interesse te krijgen. Ook vrouwen geloven niet dat daarmee seksuele misdrijven uit de wereld worden geholpen.
Fuller: “Technologie lost natuurlijk niet alles op, maar speelt zo’n grote rol in de manier waarop mensen elkaar ontmoeten. Wat ik me afvroeg is of dat misschien een deel van de oplossing is.” De cijfers in New-South Wales, waar Fuller de politieskepter zwaait, laten zien dat seksuele misdrijven tegen vrouwen toenemen, maar dat uiteindelijk maar in twee van de honderd gevallen de aanklacht wordt gehonoreerd. Dat geeft aan dat het systeem faalt, vindt hij. “Toestemming is niet impliciet”, schreef hij in een krantenartikel. “Toestemming moet actief zijn.”

Fuller kreeg vooral negatieve kritiek en hoon over zich heen. Lesley-Anne Ey van de universiteit van Zuid-Autsralië, die seksueel misbruik bij kinderen onderzoekt, denkt dat zo’n toepassing niet werkt. “Ik denk dat niemand de romance (?; as) zal onderbreken om de details in een app te zetten”, zei ze tegen tv-zender ABC.
In Australië is momenteel veel protest tegen ontoelaatbare seksuele bejegeningen van vrouwen, waarbij in protest daartegen meer dan 100 000 mensen de straat op zijn gegaan. Directe aanleiding was de ontkenning van de advocaat-generaal dat hij 33 jaar eerder een 16-jarig meisje zou hebben verkracht en een verhaal van een vrouwelijke ambtenaar dat ze twee jaar geleden door een collega was verkracht.

Slecht idee

“Het kan best het slechtste idee zijn dat ik in 2021 heb gekregen, maar dat de werkelijkheid misschien over vijf jaar anders is. Als je tien jaar geleden had gedacht over mensen elkaar ontmoeten dan had je toch ook niet gedacht aan het vegen over je schermpje van mensen van links naar rechts.” Vorige maand is zo’n toepassing in Denemarken gelanceerd, schijnt. Tot nu toe is die maar 5000 keer binnengehaald volgens Sensor Tower.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.