Geolocaties onthullen veel over telefoongebruiker

Toepassingen op je telefoon, maar ook op je computer verzamelen een schrikbarende hoop gegevens, die ze niet nodig hebben om te functioneren.  Onderzoekers ontdekten dat als je alleen maar de locatiegegevens van een telefoongebruiker bekijkt, je veel te weten kan komen over de gezondheid, godsdienst of afkomst van de gebruiker.Het lijkt er op dat ontwikkelaars van toepassingen, mede gedwongen door wetgeving, netjes toegang vragen tot bepaalde ‘hoeken’ van je telefoon. Die zijn nodig voor het functioneren van zo’n toepassing, maar in werkelijkheid verzamelen die veel meer gegevens. Twee onderzoekers, een van de universiteit van Bologna (It) en een van het UC in Londen, hebben eens gekeken wat je kunt doen met de locatiegegevens van een telefoongebruiker. Dat bleek onthullend onthutsend
Negenenzestig proefpersonen installeerden het progje TrachAdvisor op hun telefoon, dat ze speciaal voor dit onderzoek hadden ontwikkeld. Daarmee verzamelden ze 200 000 locaties in 2500 plaatsen. TrackAdvisor kon daar 5000 kenmerken van de gebruikers uit destilleren. De proefpersonen moesten aangeven of die conclusies juist waren en of ze die kennis een inbreuk op hun privésfeer achtten.

Ki

Om tot die conclusies te kunnen komen maakten de onderzoekers gebruik van kunstmatige intelligentie, meer bepaald van een zelflerend systeem. “Daarmee kwamen de onderzoekers veel te weten over de gewoontes van de gebruikers, wat hun interesses waren, over hun afkomst en dergelijke”, zegt Mateo Benni van de universiteit van Bologna die zelf niet aan het onderzoek heeft deelgenomen..

Het zou om de eerste studie van deze omvang gaan. In 2019 werd bij tien gebruikers van Pokemon al iets soortgelijks gedaan door Niantic, ontwikkelaar van toepassingen van virtuele werkelijkheid zoals Pokemon. Hun conclusies waren eensluidend, maar het gebruik van ki door het tweetal heeft de precisie van de conclusies aanzienlijk vergroot. De onderzoekers denken dat er een systeem zou moeten komen dat locatiegegevens op sommige plaatsen blokkeert. Je kunt dat systeem natuurlijk ook voor de gek houden door, bijvoorbeeld, je fiets vaak in een stalling bij een ziekenhuis te zetten dat toevallig vlak bij je huis ligt…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.