Je e-berichten worden voortdurend ‘gelezen’

Spionpixels

Je e-berichten worden, meestal, voortdurend ‘gelezen’ . De databank is van de pixelverstuurder (afb: Futura-Sciences)

Grote bedrijven en andere neringdoenden op het wereldwijde web gebruiken vaak koekies en in e-berichten zogeheten spionpixels om achter je digitale gewoontes en gebruiken te komen, meldt de Britse omroep BBC. Volgens dat onderzoek, gedaan op verzoek van de omroep, zou het om gemiddeld tweederde van al je meel gaan.
Twee van de drie e-berichten bevatten een code die derden de  mogelijkheid geeft na te gaan wat de ontvanger met een bericht doet. Dat zou zijn ontdekt in berichten van de berichtendienst Hey die op verzoek van de BBC daarop zijn onderzocht.
De spionpixel is niet zichtbaar voor de ontvanger van de berichten. Het, in feite, minieme progje doet zich voor als beeldpunt (pixel), vaak niet eens zichtbaar (want transparant). Die zou zich in feite zo gedragen als een koekie, waarmee allerlei neringdoenden je voortdurend proberen op te zadelen. Dat zo’n spionpixel wordt ‘uitgedeeld’ krijg je niet te weten. De verzender/pixelverstuurder kan er mee aan de weet komen wanneer je het bericht geopend hebt, op wat voor een apparaat en wat je IP-adres is. Die gegevens worden verzameld op server van de pixelverstuurder die er vervolgens haarzijn voordeel mee doet.
Volgens David Heinemeier Hansson, oprichter van Hey, is dat een duidelijke schending van je privacy. Een gemiddelde gebruiker ontvangt volgens hem per dag al gauw een stuk of twintig van dat soort gepixelde berichten. Heinemeier Hansson en zijn collega’s hebben daartoe zo’n miljoen berichten bekeken die het bedrijf op zijn servers had staan. De meeste van dat soort berichten komen van webwinkels en marketingbedrijven, maar ook Smoelenboek gebruikt pixelspionnen.

Plaatjes blokkeren

Vooralsnog wordt er niet geklaagd over dit soort praktijken, maar dat zou kunnen voortkomen uit onwetendheid met het verschijnsel. Je zou die ongein kunnen voorkomen door plaatjes in je meel te weigeren. Gmail blokkeert plaatjes in berichten die als ongewenst worden beschouwd, maar je kunt dat als regel invoeren en niet alleen in Gmail. Je hebt die mogelijkheden ook in andere postprogramma’s. Dan bestaat nog steeds de mogelijkheid dat je dat ongerief via doorgestuurde berichten of meegestuurde plaatjes van je contacten binnen krijgt, maar dat aanzienlijk minder zijn. En zo woedt de ‘oorlog’ op het wereldwijde web maar door…

Bronnen: Futura-Sciences, BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.