Populaire codelezer voor Android is ‘besmet’

Barcode ScannerEen toepassing om streepcodes en dergelijke te lezen voor Androidtelefoons, Barcode Scanner van Lavabird LTD, schijnt een virus te bevatten, ontdekte Malwarebytes. Die zou op zo’n 10 miljoen telefoons staan. Het virus zou sedert december meekomen met de installatie van het progje. De gebruiker krijgt allerlei ongewenste reclame te zien, zelfs als BarcodeScanner niet staat ingeschakeld.
Hoe heeft dat besmette programma door de mazen van Play Store van Google kunnen glippen? Het overigens niet de eerste keer (en waarschijnlijk ook niet de laatste) dat er besmette programma’s te koop zijn in de winkel van Google.
et virus zit niet in het programma zelf maar in de hulpmiddelen voor de programmatuurontwikkeling die gebruikt worden voor reclame. Ontwikkelaars van toepassingen stoppen dat soort ‘aanbevelingen’ wel in hun programma’s. Dat is toegestaan voor gratis spul.

Volgens MalwareBytes zijn de problemen voor het eerst opgedoken in december bij een nieuw versie van Barcode Scanner. Google heeft onmiddellijk de toep uit de ‘etalage’ gehaald. Gebruikers wordt aangeraden die te verwijderen. Andere codelezers zouden niet aangetast zijn zoals deze van Lavabird.

Bron: Futura-Sciences.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.