Turkije muilkorft sociale media

president Erdogan

De Turkse president Erdogan (afb: WIkiMedia Commons)

Na YouTube zijn nu ook TikTok en Dailymotion gezwicht voor de eisen van de Turkse regering die zijn neergelegd in een nieuwe wet op de sociale media. Zij moeten een kantoor in Turkije openen, waardoor justitie greep op ze krijgt en de Turkse regering ze kan verplichten inhoud te verwijderen. Die nieuwe wet zouden de Turken moeten beschermen tegen ‘misinformatie’, waaronder alle kritiek op de gevoelige Turkse president Erdogan wordt geschaard.
Verdedigers van democratische burgerrechten bestempelen de nieuwe wet als weer een poging van Erdogan en zijn meelopers om kritiek op de regering in de kiem te smoren. Volgens de nieuwe wet moeten sociale media binnen 72 uur voldoen aan een bevel om inhoud te verwijderen.

Turkije is steeds meer een autocratisch geregeerd land aan het worden. De reguliere media worden sinds de zogeheten ‘staatsgreep’ in 2016 steeds verder gekneveld in hun vrijheid en nu probeert de Turkse overheid ook greep te krijgen op de sociale media. Volgens de Turkse Vereniging voor Vrijheid van Meningsuiting (IFÖD) zijn circa 450 duizend weblocaties in Turkije geblokkeerd. Intussen worden er steeds meer mensen veroordeeld op beschuldiging van belediging van de president: 3831 in 2019 tegen 40 in 2014.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.