Webaanvallen op Amerikaanse overheid hebben grote gevolgen

Ron Wyden

Senator Ron Wyden (D) (afb: ~WikiMedia Commons)

De hardnekkige en slinkse aanvallen op ict-systemen van (vooral) de Amerikaanse overheid zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van openbare diensten in de VS. Zo zouden de e-krakers volgens senator Ron Wyden ook hebben ingebroken in gevoelige systemen van et Amerikaanse ministerie van financiën en zouden mogelijk toegangscodes hebben gestolen.
De Democraat Wyden, die ook zitting heeft in de financiëncommissie van de senaat, zei dat de gevolgen van de aanvallen op dat ministerie aanzienlijk zijn. Ook zouden tientallen e-mailprofielen zijn gekraakt en zou in systemen zijn ingebroken waar de hoogste medewerkers actief zijn. Onbekend is nog wat de krakers hebben uitgespookt en wat er gestolen is.
Ook andere ministeries zouden zijn belaagd door e-krakers via beveiligingsprogrammatuur van het Texaanse bedrijf SolarWinds. Zo zou zijn toegegeven dat ook de ministeries van buitenlandse zaken, handel en binnenlandse veiligheid zijn ‘bezocht’ door de krakers, evenals die van het nationale gezondheidsorganisatie NIH.

Zoals te doen gebruikelijk wordt er naar Rusland gewezen als land van herkomst van de krakers. Even gewoontegetrouw ontkent het Kremlin elke betrokkenheid.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.