Mozilla publiceert ‘schandelijst’ van verbonden objecten

Slecht voor je privé

Webapparaten die slecht zijn voor je privéleven (afb: Futura-Sciences)

Er worden steeds meer apparaten aan het wereldwijde web gehangen, maar de beveiliging van de verbonden objecten is vaak droevig slecht. Mozilla, de ideële organisatie die, onder meer, bekend is van webrauzer Firefox, publiceert nu voor het vierde jaar een lijst van verbonden objecten met een beoordeling van hun digitale veiligheid. Apple schijnt het goed te doen, maar Facebook, Amazon, Huawei en Xiaomi , bijvoorbeeld, komen er  minder goed van af. Zorg dat je digitale veiligheid, ook op het internet-der-dingen, in orde is.
Mozilla heeft zo’n 136 webapparaten beoordeeld en gekeken hoe goed (of slecht) die je privé bewaken. Er is gekeken of er microfoons of camera’s worden gebruikt, of de locatie is afgeschermd en of de gebruiker wat in te brengen heeft over wat er met de verzamelde gegevens gebeurt.
De producten hebben een beoordeling meegekregen van aanvaardbaar tot alarmerend. Mozilla geeft ook advies aan de kopers-in-spe, door aan te geven waar die apparaten mee de mist in gaan als het gaat om de beveiliging van je privé.
Alarmerend zijn, onder meer, de webarmband Amazon Halo, Facebook Portal en de schijnwerkelijkheidshelm Oculus Quest 2. Dat laatste is geen verrassing aangezien je daarvoor een Facebookprofiel moet nemen. Ook allerlei ‘slimme’ armbanden van Huawei, Xiaomi en de Ring van Amazon vallen af als je nog wat wil overhouden van je eigen privé.

Beste

Mozilla heeft ook de beste verbonden producten geselecteerd. Diverse producten van die goeie brave Apple behoren daartoe zoals de iPad of het Apple-horloge en nog wat andere producten (die mij weinig zeggen; as). Ik zou zeggen: bezoek Mozilla als je zo nodig een verbonden object wilt hebben…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.