Webaanvallen tijdens coronacrisis in het VK naar recordhoogte

NCSC-jaarverslagVolgens de Britse autoriteiten is het aantal webaanvallen op, onder meer, de nationale gezondheidsorganisatie NHS en bedrijven en instituten die bezig zijn met het ontwikkelen van vaccins aanzienlijk gestegen.
Het Britse webveiligheidscentrum NCSC maakt in zijn jaarverslag melding van 194 coronagerelateerde aanvallen door criminelen en staten. Daarmee is een record bereikt van 723 aanvallen in het afgelopen jaar (lopend tot 31 augustus). Volgens het centrum zou met name Rusland in de vaccinontwikkeling zijn geïnteresseerd, zij het op een nogal onorthodoxe manier. De NHS zou vooral het slachtoffer zijn geworden van private webboeven.
De ‘schermutselingen’ begonnen vaak met aloude hengeltechnieken, waarbij vooraanstaanden betrouwbaar ogende berichten ontvangen met koppelingen, die, indien aangeklikt, kwalijke code op de computer van de aangesprokene installeerden. Overigens wilde het Britse centrum alleen Rusland bij name noemen. Wel meldde het dat een hele reeks landen ‘interesse’ had getoond.
Een nieuw door het NCSC gecreëerd meeladres werd onmiddellijk overspoeld door 2,3 miljoen berichten, die naar 22 000 weblocaties te herleiden waren. Die zouden van het web gehaald zijn.

Losgeldaanvallen

Losgeldaanvallen verdrievoudigden in vergelijking met de voorgaande twaalf maanden (geen idee waarom dat centrum niet een verslag over een gewoon jaar maakt; as). De tactiek is volgens het centrum veranderd. In plaats van het blokkeren van de toegang tot haarzijn gegevens van het slachtoffer, komt het nu vaker voor dat gegevens worden gestolen en gedreigd die bekend te maken als er niet betaald wordt. Die tactiek is overigens al gehanteerd door Russische e-krakers tijdens de aanloop naar de voorgaande presidentverkiezing in de VS.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.