Snowden wil Rus worden

Anatoli Koetsjerena

Is Anatoli Koetsjerena een advocaat van de duivel?

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden en zijn vrouw hebben een verzoek tot naturalisatie ingediend in het asielland Rusland. Ze hopen zo niet gescheiden te worden van hun toekomstige zoon in tijden van coronacrisis en gesloten grenzen, aldus Snowden.
Snowdens vrouw Lindsay verwacht eind december een kind te zullen baren, aldus Snowdens zegsman en advocaat Anatoli Koetsjerena. Snowden kreeg in 2013 in Rusland asiel, nadat hij documenten openbaar maakte van de Amerikaanse veiligheidsdienst de NSA, waar hij enige jaren gedetacheerd was geweest voor hij de VS ontvluchtte. De onthullingen hadden wereldwijde grote gevolgen. Waarschijnlijk zou de privacyregelgeving in de EU er zonder hem niet geweest zijn.
In Amerika, ook dat van de brave Obama, werd Snowden gezocht als misdadiger. Terugkeer naar zijn vaderland zou zeker tot een proces en hoogstwaarschijnlijk celstraf hebben geleid. “Lindsay en ik blijven Amerikanen”, meldde Snowden op Twitter. Hij ziet er naar uit naar zijn vaderland te kunnen terugkeren.
Rusland heeft onlangs Snowdens asiel permanent gemaakt. Het kind van het paar zou, geboren in Rusland, kennelijk Rus worden. Snowden heeft altijd ontkend voor geheime diensten van Rusland te werken of door die diensten onder druk te worden gezet. Af en toe veroorlooft hij zich zelfs de vrijheid kritiek op Rusland te leveren.
Trump zei in augustus gratie voor Snowden te overwegen, wat mij hogelijk verbaast.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.