Je telefoon is (waarschijnlijk) niet veilig voor de politie

telefoonschermDit verhaal komt uit de New York Times, maar het is heel wel mogelijk dat dat ook opgaat voor Europa. In de VS zouden vele opsporingsdiensten, waaronder politiekorpsen, toegang hebben tot de versleutelde inhoud op je iPhone of Androidtoestel. Daar zou, in ieder geval in de VS, meer gebruik van gemaakt worden dan tot nu toe bekend is geworden.
Apple mikt op (digitale) veiligheid voor zijn gebruikers. Dat betekent onder meer dat de gegevens op je telefoon versleuteld kunnen worden (net als op een Apple-computer). De vraag is alleen hoe veilig die daar nog zijn opgeborgen.
Opsporingsdiensten zoals de Amerikaanse federale recherche (FBI) hebben nogal eens in de clinch gelegen met Apple over hun beveiligingsopties. Vooral de FBI hamert er steeds weer op dat die beveiliging de misdaadbestrijding bemoeilijkt. Nu lijkt het er op dat die beveiliging voor de Amerikaanse opsporingsdiensten niet langer een probleem meer is. Zo’n tweeduizend van die diensten in de VS zouden nu middelen hebben in te breken in vergrendelde telefoons en om de versleuteling van bestanden te doorbreken, stelt Upturn, een niet-winst-organisatie die onderzoekt hoe politie technologie gebruikt.
Diensten en korpsen in de VS die die middelen niet hebben kunnen elders hulp krijgen om toch aan hun ‘gerief’ te komen, is het verhaal. Volgens Upturn zouden die diensten en korpsen de laatste vijf jaar honderdduizenden telefoons hebben ‘gekraakt’.

Vaak gebruikt

Dat die middelen bestonden was al langer bekend, maar nog niet dat die zo vaak gebruikt worden. De veiligheid die Apple en Google zeggen te leveren zou dan ook niet bestaan voor de Amerikaanse politie en zeer waarschijnlijk ook niet voor de onderwereld (voeg ik, =as, er aan toe).
Het schijnt toch nog steeds zo te zijn dat het kraken van de beveiliging van telefoons geen appeltje/eitje is. Dat kost vaak een hoop geld, kan weken duren en is niet gegarandeerd dat dat ook lukt.

Het vervelende is dat bedrijven vaak gegevens verschaffen aan de politie die gebruikers hebben opgeslagen in de ‘wolk’, maar alle iPhones en Androidtoestellen werken nu met versleuteling. Zowel Apple als Google zeggen te weigeren ‘achterdeurtjes’ voor de politie in hun systeem in te bouwen.

De hulpmiddelen die de politie gebruikt zouden vooral afkomstig zijn van Grayshift, een bedrijf in Atlanta van een voormalige Applemedewerker, en van Cellebrite, de Israëlische tak van het Japanse Sun. Cellebrite wil tegen betaling ook wel telefoons ‘openen’.
Volgens Upturn zouden de Amerikaanse opsporingsdiensten de laatste jaren tientallen miljoenen dollars hebben uitgegeven aan dit soort technieken. Het lijkt er ook op dat justitie in de VS deze technieken ook steeds vaker gebruikt voor minder belangrijke zaken zoals marihuanahandel. Met andere woorden: de toepassing ervan begint ‘normaal’ te worden. In de VS, maar ook in Europa (?).

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.