Thailand wil Telegram verbieden

protesten Thailand 2020

De protesten in Bangkok bij het democratiemonument op 18 juli jl. (afb: WikiMedia Commons)

De Thaise regering reageert als iedere autocratische overheid als er onrust ontstaat onder de bevolking: kap de communicatiemogelijkheden af. Nu schijnt de berichtendienst Telegram de grote boosdoener te zijn, zo meldt de Britse BBC.
Telegram past versleuteling toe op de berichten. In Thailand zou de dienst gebruikt worden door tegenstanders van de regering om hun demonstraties te plannen. De politie dreigde ook vier nieuwskanalen te sluiten omdat die vorige week rechtstreeks verslag deden van de protesten, ondanks een verbod hierop van de overheid.

Al maanden vinden er demonstraties plaats in Thailand. Vorige week kondigde premier Prayuth Chan-ocha de noodtoestand af in een poging de protesten in te dammen en verbood daarmee groepen van meer dan vier mensen en het verspreiden van ‘bedreigende’ informatie. Toch gingen de afgelopen dagen weer grote groepen meest jonge demonstranten de straat op.

Aftreden premier

De demonstranten eisen het aftreden van de premier Prayuth. Daarnaast willen de jongeren aanzienlijke veranderingen in de grondwet, politieke hervormingen en inperking van de macht van het Thaise koningshuis. In Thailand is belediging van de koning een zwaar misdrijf waar tot 15 jaar gevangenisstraf op staat.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.