Het perfecte wapen is digitaal

Perfect  Weapon

Het perecte wapen

Het begon in 2010 met de digitale aanval door de Amerikanen op een Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie, die het Iraanse netwerk danig verstoorde. Inmiddels zijn webaanvallen dagelijkse kost. David Sanger van de New York Times heeft daar een boek over geschreven (The Perfect Weapon) en nu is er een film uitgekomen met dezelfde titel over tien jaar digitale oorlogsvoering.
Met die zogeheten Stuxnetaanval is de Amerikaanse veiligheidsdienst de NSA volgens Sanger de Rubicon overgestoken. “De Amerikanen wettigden daarmee in feite het gebruik van digitale wapens tegen een ander land dat je niet de oorlog had verklaard. Dat opende een nieuwe wereld.”
Sanger neemt in zijn boek en de film de lezer/kijker mee langs allerlei spraakmakende en minder bekende webaanvallen in wat hij een virtuele koude oorlog noemt. “Er woedt onder onze neuzen een oorlog die door staten gevoerd wordt. De feitelijke actie mag dan worden uitgevoerd door ‘criminelen’, maar wordt gestuurd door staten, door Iran, Noord-Korea, China, Rusland en Amerika tegen hun tegenstanders.”

De cyberoorlog gaat om destabilisering, wraak en diefstal. In de film komen deskundigen aan het woord, inclusief oud-medewerkers van veiligheidsdiensten. De film zou een gezicht geven aan de weboorlog. De film zal op 16 oktober via HBO worden uitgezonden, maar zal ongetwijfeld ook elders te zien zijn. Het boek is nog steeds te koop. Of er een Nederlandse vertaling is heb ik niet kunnen vinden.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.