Snowden moet van rechter de VS miljoenen betalen

Edward Snowden: OnuitwisbaarZelfs die aardige en verstandige Barrack Obama vond het niet in de haak wat Edward Snowden had gedaan toen hij de kwalijke handel en wandel van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op straat gooide. Voor Trump is hij natuurlijk een verrader. Nu heeft de rechter van een federale rechtbank het goedgekeurd om Snowden financieel uit te kleden. De Amerikaanse overheid eist ruim 5 miljoen dollar van Snowden, die hij zou verdiend hebben met de verkoop van zijn boeken.
De rechtbank, het ging om een districtsrechtbank in Virginia, oordeelde dat Snowden de NSA-documenten en -gegevens niet openbaar had mogen maken. Volgens de rechter mag de Amerikaanse overheid ook een organisatie opzetten die de toekomstige inkomsten van Snowden kan confisqueren, waar het de Amerikaanse overheid om te doen was.
De Amerikaanse overheid klaagde Snowden vorig jaar september aan na de publicatie van ‘Permanent Record’. Hij zou daarmee zijn geheimhoudingsbeloften hebben geschonden. Volgens die beloften zou hij de tekst vooraf hebben moeten voorleggen aan de bevoegde Amerikaanse instanties en dat heeft Snowden verzuimd. De Amerikaanse overheid heeft de publicatie niet verboden, maar probeert nu de revenuën van zijn publicaties te innen.
Vorig jaar vond een federale rechtbank in Virginia (?;as) al dat Snowden zijn verplichtingen had verzaakt tegenover de CIA en de NSA, maar liet het bij die constatering. Deze zaak staat los van de strafzaak tegen de klokkenkluider waarbij hem overtreding van de spionagewet uit 1917 ten laste wordt gelegd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.