Een Amerikaanse ziekenhuisketen is slachtoffer geworden van webaanvallen. De computersystemen van tientallen ziekenhuizen zijn daardoor lamgelegd, met alle kwalijke gevolgen van dien.
Het gaat om de keten Universal Health Services. Op de webstek van UHS wordt daar met geen woord over gesproken. Door de aanvallen zou het computernetwerk van de ziekenhuizen in ieder geval deels niet meer bruikbaar zijn wat het normale ziekenhuiswerk danig verstoort.
Ziekenhuiswerknemers die door het persbureau AP werden ondervraagd zeiden dat de situatie erg ingewikkeld was en de zorg voor de patiënten bemoeilijkt, ook met het oog op de heersende coronacrisis. Communicatie is lastig geworden zelfs per telefoon. Veel cruciale gegevens staan alleen nog digitaal geregistreerd. “We hebben nu geen toegang meer tot de patiëntendossiers”, zei een werknemer van een Texaans ziekenhuis tegen het persbureau. De tijd nodig voor urgente gevallen is opgelopen van 45 minuten tot zes uur, volgens deze, anonieme, werknemer. Sommige apparatuur als bloeddruk- en zuurstofmeters moesten van wifi worden gehaald en opnieuw aangesloten en gestart worden. UHS is een van de grootste gezondheidsbedrijven van de VS met meer dan 400 gezondheidsinstellingen die elk jaar 3,5 miljoen patiënten behandelen.
In een verklaring zegt UHS computerproblemen te hebben. In de uitzonderlijke korte tekst meldt het bedrijf dat er geen gegevens van patiënten of persoonsleden zijn gestolen en dat de zorg geen gevaar loopt. Marc Miller zei in een geprek met de Wall Street Journal dat 250 instellingen van UHS door de aanvallen zijn getroffen. Gegevens van het systeem zouden elke dag worden gekopieerd zodat de heropstart geen probleem zou zijn, aldus UHS.
Losgeldaanval
Het lijkt er op dat het om losgeldaanvallen gaat, waarbij de slachtoffers moeten betalen om weer over hun systemen en gegevens te kunnen beschikken. Iets dergelijks heeft zich al vaker voorgedaan. UHS wil er niets over kwijt.
Ook elders zijn ziekenhuizen vaak het slachtoffer van webaanvallen. In Duitsland zou door zo’n aanval een patiënt het leven hebben gekost. In Frankrijk werd een ziekenhuis in Rouen eind 2019 aangevallen. Daar moesten, net als in de UHS-ziekenhuizen, verpleegkundigen en artsen weer met potlood en papier aan de slag. UHS zal ook niet de laatste zijn.
Bron: Le Monde