Garmin zou tienmiljoen losgeld betaald hebben

Garmin, maker van toeps en andere producten voor, onder meer, sporters, is slachtoffer geworden van een webaanval waardoor het hele systeem kon worden ‘gegijzeld’. Het bedrijf zou tienmiljoen dollar hebben betaald om er weer de beschikking over te krijgen.
Het is natuurlijk leuk om te weten hoeveel kilometer je gefietst of gelopen hebt en hoe je route is geweest en ook nog te kunnen zien welke van je (Garmin)vrienden in de buurt zijn geweest. Als je je gegevens en kaarten niet op je eigen telefoon op computer opslaat dan kan je die zo maar kwijtraken. Dat is natuurlijk het grote gevaar om in de ‘wolken’ te zijn. Garmin zou zijn aangevallen met een gijzelalgoritme dat WastedLocker is gedoopt. Daarmee zou het systeem van Garmin zijn ‘bevroren’. Dat gebeurde op 22 juli. Het duurde tot 27 juli voordat Garmin de boel weer draaiende had.
Dat schijnt een opmerkelijke prestatie te zijn, want normaal zou zoiets weken duren. Volgens Bleeping Computer zou dat betekenen dat Garmin de beschikking had over de code om de versleutelde informatie weer te decoderen en om die te krijgen moet je linkmiechels losgeld betalen.

10 miljoen dollar

Volgens verschillende Amerikaanse bronnen zou het om 10 miljoen dollar gaan. Het is natuurlijk allemaal speculatie, maar de gedachte zou zijn dat losgeld betalen goedkoper is dan om het hele systeem zelf weer te ‘restaureren’. Het betalen van losgeld is natuurlijk ook een aanmoediging voor webboeven om met hun losgeldpraktijken door te gaan. Volgens Bleeping Computer zou Garmin zijn systeem extra beveiligd hebben om herhaling te voorkomen, maar de aanvallers zouden best wel eens nog wat code kunnen hebben achtergelaten op de Garmin-servers om hernieuwd toe te kunnen slaan.
Garmin is verre van het enige bedrijf dat zich (nog steeds) vermoedelijk heeft losgekocht. In het recente verleden zijn er meer bedrijven en instellingen geweest, zoals ziekenhuizen, die betaald hebben. Dat biedt de aanvallers natuurlijk middelen om hun spullen nog verder te verbeteren. Garmin zal ook de laatste niet zijn.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.