Turkije wil meer greep op sociale media

president Erdogan

De Turkse president Erdogan (afb: WIkiMedia Commons)

In het Turkse parlement ligt een wetsvoorstel dat de autoriteiten meer macht geeft over de sociale media. Als de wet wordt aangenomen dan kan de Turkse overheid die media blokkeren als daarop uitingen verschijnen die haar niet zinnen. Turkije begint steeds meer trekken te krijgen van een Erdogandictatuur.
Sociale platforms met meer dan eenmiljoen gebruikers in Turkije moeten, volgens het wetsvoorstel, een vertegenwoordiger in dat land hebben die persoonlijk verantwoording schuldig is aan de Turkse overheid. Deze vertegenwoordigers worden geacht binnen 48 uur te reageren op een klacht van de overheid over berichten die persoonlijke en/of privacyrechten aantasten. Ook zullen dan de gegevens van de Turkse gebruikers op servers in Turkije moeten worden opgeslagen, zoals nu al wettelijk verplicht is in Rusland.

Als bedrijven niet voldoen dan kan hun een boete worden opgelegd tot 1,2 miljoen euro. Ook kan de bandbreedte worden afgeknepen tot 90% waardoor het medium in feite onbereikbaar wordt gemaakt. In het wetsvoorstel krijgen Turkse rechtbanken de mogelijkheid webstekken te bevelen om bepaalde informatie te verwijderen.
In de aanloop naar de parlementaire goedkeuring is het voorstel al goedgekeurd door de juridische commissie van het parlement. De verwachting is dat het voorstel zal worden goedgekeurd aangezien de partij van Erdogan (AKP) en een coalitiegenoot in het parlement een meerderheid hebben.

Twitter

Eerder deze maand was de Turkse president ernstig ontstemd over de aanvallen op Twitter op zijn dochter en haar man bij de geboorte van hun vierde kind. Dergelijke immorele platforms dienen land en volk niet en moeten tot de orde geroepen worden, meent de Turkse president.
Al vaker heeft hij het aan de stok gehad met de sociale media tijdens zijn 17-jarige bewind. In de eerste maanden van 2019 kreeg Twitter ruim 6000 verzoeken van de Turkse overheid om berichten te verwijderen op bijna 9000 profielen, op Indonesië na het hoogste aantal in de wereld.

Er zijn duizenden Turken gearresteerd voor uitingen op sociale platforms. Het wetsvoorstel beoogt de overheid meer greep te geven op die lastposten.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.