FBI gebruikt reserveringbedrijf om reizigers te volgen

Gerechtelijk bevel aan Sabre

De kop van het gerechtelijk bevel aan Sabre (afb: Forbes)

Volgens het Amerikaanse blad Forbes gebruiken de Amerikaanse autoriteiten gegevens van het reserveringsbureau Sabre om het doen en laten van mensen te achterhalen. Sabre is goed voor eenderde van alle reserveringen in het wereldwijde luchtverkeer.
Oorspronkelijk heeft Sabre dat reserveringssysteem in de jaren 60 ontwikkeld voor American Airlines. Sedertdien heeft die activiteit zich verzelfstandigd en is nu wereldwijd een van de grootste bureaus op het gebied van reserveringen voor vluchten.
Al die reserveringsgegevens bij elkaar zijn goud waard voor, onder veel meer, opsporingsdiensten. Dus ook de Amerikaanse. Sabre was daarbij vooral van belang aangezien dat bedrijf veel reserveringen maakt voor vluchten van en naar de VS. De FBI en andere opsporingsdiensten in de VS hoeven dan niet bij de afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen of bij hotelketens aan te kloppen om te weten wanneer Jan. L., om maar wat te noemen, wanneer waar is geweest.

In het artikel in Forbes wordt een document getoond van december vorig jaar waarin de FBI vraagt om de gegevens van een Indiër die gezocht wordt voor digitale inbraken en die zijn broer in de VS wil bezoeken. Bij Sabre worden de volledige gegevens opgeëist in een periode van zes maanden en wel direct wanneer ze beschikbaar zijn. Daarbij beroepen de Amerikaanse speurders zich op de All Writs Act uit de achttiende eeuw, die een algemeen kader biedt voor hulpverzoeken die door de rechtbanken kunnen worden ingediend.

Die oude wet is al eerder in 2016 uit de kast gehaald om Apple te dwingen een iPhone van een moordverdachte te ontgrendelen (hetgeen Apple geweigerd heeft).
Mark Swillinger, een van de advocaten van Apple in die strijd, denkt dat het gerechtelijke bevel het risico inhoudt dat Sabre een verlengstuk van de Amerikaanse opsporingsdiensten wordt. “Dit is ongewoon en overmatig. Ik vrees dat de regering dit elke keer gebruikt om een voortvluchtige (dat zou die gezochte Indiër zijn; as) te volgen.”

Niet de eerste keer

Het is echter niet de eerste keer dat de FBI Sabre gebruikt (of liever gezegd: misbruikt) om dergelijke gegeven te krijgen. In het getoonde gerechtelijke bevel staat dat het bedrijf in vergelijkbare situaties al minstens drie keer heeft voldaan: in 2016, 2017 en 2019. Volgens Forbes zou de Amerikaanse regering ook hebben getracht via Sabre en zijn Britse evenknie Travelport de verblijfplaats van een Russische burger te achterhalen. Die werd in Israël gearresteerd en is inmiddels aan de VS uitgeleverd (dat zou ALeksei Boerkov kunnen zijn).
Sabre moet zich wettelijk verplicht van commentaar onthouden. De Indiër bllijkt overigens inmiddels geareesteerd te zijn en is onder huiisarrest geplaatst. Of de informatie van Sabre daarin een rol heft gespeeld is niet bekend (gemaakt).

Bron: Le Monde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.