Coronacrisis misbruikt door e-krakers

Nepbestanden besmetten je computer

Nepbestanden besmetten je computer (afb: Futura-Sciences)

Het lijkt er op of e-krakers worden geïnspireerd door de cororonacrisis. De Britse krant the Guardian meldt dat krakers tijdens de coronaopsluiting het vooral gemunt hadden op thuiswerkers. Microsoft maakt melding dat Excelbestanden met gegevens over de epidemie  worden misbruikt om kwalijke progjes op je computer of telefoon te zetten. Daarmee kunnen de aanvallers die apparatuur op afstand overnemen.
De Excelbestanden worden meegestuurd met meelberichten. In de berichten worden de jongste statistische gegevens van het eerbiedwaardige John Hopkinscentrum in de VS aangeboden. Het meegeleverde progje zou NetSupport Manager op de computer/telefoon installeren die besturing op afstand mogelijk maakt.
De grafiekbijlagen zijn de laatste twee weken gemaakt. Er zijn er verschillende. Zoals te doen gebruikelijk vraagt Microsoft mensen die bestanden van onbekenden krijgen of doorgestuurd via vrienden en bekenden niet te openen. Het is ook mogelijk de Excelmacro’s te blokkeren. De macro’s van die ‘vervuilde’ Excelbestanden kunnen scripts bevatten die je toestel uitleveren aan de uitgekookte aanvallers.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.