FBI-chef Wray wil criminele web ‘platbranden’

FBI-chef Christopher Wray

FBI-chef Christopher Wray

FBI-directeur Christopher Wray zegt dat de Amerikaanse opsporinggsdiensten middelen ontwikkelen om webcrimelen het werken onmogelijk te maken. “Hun infrastructuur moet platgebrand worden.” De grote vraag is of dat mogelijk is zonder de onschuldige webgebruiker dwars te zitten. Wray zei dit op een congres over webveiligheid van het Boston College dat mede was georganiseerd door de FBI.

Volgens de FBI-chef zouden weinig intelligente webboeven nu zonder al te veel problemen hele bedrijfstakken, ondernemingen en overheidsdiensten kunnen platleggen of gijzelen. Dat noopt opsporingsdiensten om inventief te zijn om het duistere web en hun middelen te bestrijden, stelde Wray. “We zijn de tijd voorbij dat we die stuk voor stuk kunnen bestrijden. We moeten uitzoeken hoe we die dreiging in zijn geheel tegen kunnen gaan.”

Tussen 2018 en 2019 steeg het aantal losgeldaanvallen met 40%. “Die dreiging groeit”, zei Joseph Bonavolonta, hoofd FBI in Boston. “Die verschuift naar geavanceerdere methodes en kleinschaliger losgeldaanvallen. Dat verhoogt de invloed op de slachtoffers en de losprijzen.” Buitenlandse aanvallers, vooral die uit China, zouden volgens Wray ook informatie stelen van bedrijven om die weer in te zetten in de concurrentie met de VS.

Buitenland

Volgens Wray moeten ook buitenlandse webcriminelen worden aangeklaagd, ook al zitten die in China, Rusland of Iran, de nieuwe schurkenstaten van de VS. Hij had er alle vertrouwen in dat dat ook gaat lukken. “De FBI heeft een groot bereik en een nog groter geheugen”, zei de FBI-opper. De vraag is of de man bluft en als dat niet zo is dan zou ik wel eens willen weten hoe de Wraytjes in de wereld het wereldwijde web alleen onveilig zullen maken voor criminelen. Lijkt me lastig (maar ik ben dan ook een leek op alle terrein)….

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.