Belgische delegatie in China digitaal massaal aangevallen

Prinses Astrid

Prinses Astrid van België (afb: WikiMedia Commons)

De handelsmissie van België onder leiding van prinses Astrid in China is het slachtoffer geworden van massale cyberaanvallen, zo bevestigt Geert Baudewijns van het bedrijf Secutec. “Het was erger dan verwacht, maar gelukkig waren we voorbereid.” Hij registreerde maandagmiddag 135 aanvallen per uur.
Baudewijns, die zelf mee is, weet van de hoed en de rand, maar was verbaasd over wat hij in China meemaakte. “Het was erger dan gedacht.” Het geluk was dat de delegatie maar enkele dagen in China bleef, zodat de aanvallers zich niet konden verschuilen achter allerlei ingewikkelde sluikwegen. Baudewijns, die wat ‘lokkers’ had uitgezet, merkte al heel snel dat er vanuit diverse servers systematisch pogingen werden gedaan om binnen te breken in de computers. Er zouden bij hem zelfs twee pogingen zijn gedaan om een virus te installeren, zodat de aanvaller, ook in de toekomst, zou kunnen zien wat hij uitvoert.
Wie er achter de aanvallen zit, is moeilijk te achterhalen, maar volgens de beveiligingsdeskundige gaat het mogelijk om de Chinese staatsveiligheid. Dat maakt hij op uit de gebruikte IP-adressen. “China hanteert de strategie dat het zelf steeds de volledige controle wil behouden en hiervoor alles toegelaten is.”

Goed voorbereid

Baudewijns stelt dat de officiële delegatie goed was voorbereid. Zo hadden de delegatieleden mobiele toestellen bij zich die in België zullen worden weggegooid. Hij vreest echter dat sommige deelnemende bedrijven het gevaar hebben onderschat. “Ik kan iedereen alleen maar aanraden om bij thuiskomst alle toestellen te herinstellen en alle wachtwoorden te wijzigen.”

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.