In Rusland is op 1 november een nieuwe wet van kracht geworden waarmee de overheid een wapen in handen krijgt om oppositionele groepen digitaal de mond te snoeren. In het uiterste geval kunnen de autoriteiten zelfs besluiten het Russische web te isoleren van het wereldwijde web, zoals in China nu de normale praktijk is. Zo proberen de machthebbers in Rusland (nog) meer greep te krijgen op het Kremlin onwelgevallige groepen.
Russische internetaanbieders worden gedwongen om de technische middelen te verschaffen om eventuele uitsluitingen mogelijk te maken. Officieel wordt beweerd dat de wet bedoeld is om eventuele bedreigingen uit het buitenland het hoofd te kunnen bieden, maar dat gelooft verder niemand. De wet wordt, ook in Rusland, gezien als een instrument om ‘opstandige’ Russen de mond te snoeren op het nog steeds (relatief) vrije Russische internet.
Met de wet in de hand zou de Russische overheid inhoud kunnen censureren of zelfs vervalsen zonder daar verantwoording over te hoeven afleggen, stelt Human Rights Watch in een verklaring. De wet is volgens de organisatie een schending van hete recht op vrijen meningsuiting en op informatie van de Russen. Zij opent de weg naar de politiestaat.
Telegram
Kremlin mikt niet alleen op de oppositie, maar ook op partijen die weigeren met de Russische machthebbers samen te werken, zoals het videoplatform Dailymotion, LinkedIn en de berichtendienst Telegram. Dat laatste (Russische) bedrijf zou zijn hoofdkwartier inmiddels naar het buitenland hebben verplaatst.
Bron: le Monde