Serveruitval legt productie Porsche plat

Porsche-fabriek Leipzig

Productie Porsche in Leipzig (afb: der Spiegel)

De Duitse autofabrikant Porsche moest noodgedwongen de productie in de hoofdvestiging te Zuffenhausen en ook in Leipzig staken vanwege het uitvallen van servers. Het voorval illustreert maar weer eens hoe afhankelijk, en daardoor ook bijzonder kwetsbaar, onze maatschappij is geworden van informatietechnologie.
Het ging om alle processen in de productie waarbij SAP-programmatuur wordt gebruikt. De eerste problemen werden dinsdagmiddag gemeld. In Zuffenhausen maken 7000 werknemers dagelijks tweehonderd auto’s. Door de computerstoring kwam de productie geheel stil te liggen. Dat gebeurde ook in Leipzig.
Niet alleen de productie werd getroffen, maar magazijn- en klantensystemen. Het ging om in het totaal om 211 servers. Er was geen opvang voor de serveruitval. Volgens Porsche zou het niet om besmetting met kwalijke programmatuur zijn gegaan of om een aanval van buiten. Het zou een probleem met de apparatuur zijn geweest. In ieder geval is wel duidelijk dat bepaalde systemen, die juist zo’n totale uitval hadden moeten voorkomen, niet hebben gewerkt.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.