Hongkong ageert ook tegen spietech van China

Gezichtsherkenning in China

Het Chinese regime maakt geestdriftig gebruik van de gezichtsherkenningstechnologie op zijn burgers onder de duim te kunnen houden

Al maanden voeren actievoerders in Hongkong strijd tegen de, huns inziens, onderwerping aan de onderdrukkende wetten van het grote China. Daarmee komen ze ook in opstand tegen de onderdrukkende spionagetechnologie en censuur waarmee de communistische partij van China de Chinezen onder de duim probeert te houden.

In de voormalige Britse kolonie is internet geheel toegankelijk, maar als je de verder onzichtbare grens naar het Chinese ‘moederland’ oversteekt dan is dat wel anders. Mijnheer Xi heeft grote delen van het in China niet zo wereldwijde web voor Chinese burgers ontoegankelijk gemaakt. China gebruikt gezichtsherkenningstechnologie om zijn onderdanen in de gaten te houden en Chinezen moeten oppassen wat ze vertellen op de, inheems, sociale media. Vele Hongkongezen vrezen dat die spietech en censuur binnenkort ook in hun stadstaat wordt ingevoerd. De strijd daartegen wordt dus gevoerd door burgers van een van de weinige delen van China waar president Xi nog niet alles te vertellen heeft. Nog niet.
Vijf jaar geleden was bij protesten in Hongkong tegen de manipulaties van de plaatselijke democratie de paraplu het protestsymbool. Die paraplu was ook bedoeld om mensen te beschermen tegen de digitale ogen van de dictatuur van China. In juli werden de bewakingscamera’s voor de ‘ambassade’ van Peking in Hongkong zwart geschilderd. Sindsdien zijn bewakingscamera’s het kind van de rekening. In de metro werden ze bedekt met plastic. In august werd een ‘slimme’ lantaarnpaal omgetrokken die was voorzien van ki-technologie (gezichtsherkenning). Elders werden camera’s stukgeslagen.
Paraplu’s werden gebruikt om de politiehelikopters het zicht op de grond te bemoeilijken bij confrontaties tussen politie en betogers. Er werden spiegels gebruikt om het filmen lastig te maken. Kortom, op allerlei fronten werd de onderdrukkingstechniek op soms heel creatieve wijze dwarsgezeten.

Dictatuur

Vroeger werden camera’s niet gebruikt om burgers van Hongkong te bespioneren, stellen inwoners van de stad. In China is dat normaal. President Jinping Xi is bang voor zijn landgenoten en heeft miljarden uitgetrokken om een web van bewakingscamera’s neer te zetten, een nieuwe Chinese muur om internet te bouwen en de Chinezen te volgen bij hun dagelijkse doen en laten. De Hongkongezen vrezen niet ten onrechte dat al dat dictatoriale tuig binnen enkele jaren ook hun deel zal worden.

Bron: NYT

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.