Turks hooggerechtshof buigt zich over Wikipediaverbod

president Erdogan

De Turkse president Erdogan (afb: WikiMedia Commons)

Turkije is in naam nog een democratie, maar die vertoont de laatste jaren nogal wat dictatoriale trekjes. De webencyclopedie Wikipedia is er twee jaar geleden in de ban gedaan omdat die een lastercampagne zou zijn begonnen tegen Turkije. Toen de Wikipedia weigerde teksten over de banden tussen IS (en andere terroristische organisaties) en Turkije te verwijderen werd de encyclopedie in april 2017 onbereikbaar gemaakt voor de Turken. Nu buigt het Turkse hooggerechtshof zich over de ban na klachten van Wikipedia.
De ban stoelde op een wet die de regering de bevoegdheid geeft webactiviteiten te verbieden die de nationale veiligheid bedreigen. Wikipedia weigerde de gewraakte inhoud te verwijderen omdat de organisatie dat ziet als censuur. Zij wendde zich in mei 2017 tot het Turkse grondwettelijke hof nadat haar verzoek om de ban op te heffen bij lagere rechtbanken had gefaald. Wikipedia heeft de zaak ook aanhangig gemaakt bij het Europese Hof voor mensenrechten
Het hooggerechtshof moet beslissen of de ban een aantasting is van de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Het is nog onduidelijk wanneer een uitspraak kan worden verwacht. De door de Turkse regering gewraakte artikelen zijn de afgelopen twee jaar wel steeds bijgewerkt. Die artikelen in de Wikipedia worden geschreven door vrijwilligers en in principe kan iedereen die artikelen veranderen. Er zijn echter wel bepaalde regels om te voorkomen dat de inhoud van de, in het algemeen, hoog aangeslagen Wikipedia vervuilt.

Campagne

Het vorig jaar lanceerde de Wikipedia een campagne in de sociale media (#WemissTurkey) om de ban opgeheven te krijgen. Wikipedia staat op het standpunt dat hoe meer mensen aan de encyclopedie bijdragen hoe beter die wordt. “Als we een land verliezen, een streek of een cultuur dan wordt de hele wereld armer”, zei Samantha Lien van Wikipedia.
Turkije staat er wat de vrijheid van meningsuiting betreft slecht op. Sedert de zogenaamde militaire staatsgreep in 2016 heeft president Erdogan Turkije omgevormd tot een repressief land. Het is niet gek als je zou denken dat Erdogan die zogenaamde staatsgreep zelf heeft opgezet om zijn macht uit te kunnen breiden.
Sedert 2016 is de macht van de president in Turkije opgetrokken naar Amerikaans en Frans niveau. Tienduizenden mensen zitten in de bak waaronder 131 journalisten en velen hebben hun overheidsbaan verloren. Daarnaast zijn de pers en burgerorganisaties die Erdogan onwelgevallig zijn stevig gemuilkorfd.

Niet alleen die lieve Wikipedia is door de Turkse overheid in de ban gedaan. Ook YouTube ondervond wat de toorn van Erdogan betekent. Twitter zegt in Turkije meer verzoeken te krijgen om berichten te verwijderen dan van andere landen. Overigens is er wel een manier om webbans te omzeilen: via virtuele particuliere netwerken (vpn’s). Daar schijnen (ook) Turken veel gebruik van te maken.
Turkije is in goed gezelschap met zijn Wikipediaban. Ook dictatuur China weert de webencyclopedie van internet. De Chinezen mochten eens te weten komen dat er nog andere meningen bestaan dan die van de president voor het leven Jinping Xi

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.