Studenten VS laten zich ringeloren door Alexa

Elke student zijn eigen Dotje

Alexadotje (afb: CNet)

Er zijn steeds meer mensen die in paniek raken als ze geen hulp kunnen krijgen van hun elektronische speeltjes met als jongste ontwikkeling de opkomst van de elektronische hulpjes van Google, Apple of Amazon (Alexa). Bij de universiteit van St. Louis in de VS houden ze hun studenten voor vreselijk dom/hulpeloos/verslaafd/onhandig (doorhalen wat niet van toepassing is) want die krijgen met de ingang van het nieuwe studiejaar Alexa op hun bureau. Alsof die studentjes niet zelf de buienradar kunnen vinden of de vertrektijden van de campusbussen.
Elke (tweepersoons)kamer op de campus is voorzien van twee echodots van Amazon. Vorig jaar is de uitdeling van de elektronische hulpjes begonnen bij wijze van proef. Nu krijgt iedere student zijn eigen hulpje. “Dotje’ kan 135 vragen beantwoorden over campusaangelegenheden, lesuren en ook over eetgelegenheden in de buurt. Ze kunnen het hulpje gebruiken voor muziek en elk telefoonnummer bellen, inclusief de studentenhulpdienst.
Aanstichter van al dat fraais is een meneer bij de universiteit, ene Hakanson, die verantwoordelijk is voor it bij de universiteit en verslaafd aan elektronica. En ja hoor, de studenten zijn het thuis gewend. “Mijn ouders kochten met kerstmis voor elkaar (?;as) een Alexa”, zegt er een. Hakanson meent te weten dat de studenten ook graag van die dinkses hebben. Het doel? Nieuwe studenten zich hier thuis laten voelen. Ja en dan is het natuurlijk logisch dat je dan terechtkomt op dotjes van Amazon.

Natuurlijk is er veel aandacht aan het beschermen van de privésfeer van de studenten, verzekeren de universiteitsvertegenwoordigers. Alexadotje kan ook niet alles weten. Hakanson zou graag weten welke vragen Dotje niet kan beantwoorden maar om privacyredenen komt hij dat nooit te weten en dat kan de it-baas billijken (studenten kunnen wel verzoeken indienen). Ik heb zelf het idee dat de zelfredzaamheid van de studenten met dit gepamper niet groter wordt en wat zal het een janboel op die campus worden als de stroom uitvalt… (maar dat zal wel het gezeur van een oude man zijn)

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.