Vrijheid en privacy steeds meer in het gedrang

Vrijheid in de wereld steeds meer in het gedrang

Vrijheid van meningsuiting en privacy is niet alleen in regelrechte dictaturen heel slecht (afb: Verisk Maplecroft)

Dictatuur, beperkingen voor de media, overactieve inlichtingendiensten, de vrijheid van meningsuiting en de privacy komt in steeds meer landen onder druk te staan. Volgens een rapport van analysebureau Verisk Maplecroft zou de helft van de wereldbevolking daarvan het slachtoffer zijn.

In steeds meer dictatoriaal geregeerde landen worden burgers in de gaten gehouden met behulp van bewakings- en gezichtherkenningstehnologie, worden protesten met harde hand de kop ingedrukt, journalisten gevangen gezet. Dan praten we over landen met een gezamenlijke bevolking van 3,38 miljard mensen (zo’n 46% van de wereldbevolking). Let wel, het gaat dan om landen waar die vrijheid en de privacy uitzonderlijk zwaar bedreigd wordt.
Van de 198 landen die er op de wereld zijn zijn 58 landen ingedeeld in de slechtste categorie (extreem risico) waar het gaat om burgerrechten en de bescherming van de privésfeer, een stijging van 9% ten opzichte van 2017. Hetzelfde aantal landen werd als extreem riskant betiteld in de vrijheid-van-meningsuitingindex. In 2017 waren dat er 52. Als het ging om het democratisch gehalte dan ging dat predicaat naar 28 landen. We hebben het dan over Chinese praktijken. Volgens het rapport is er een verontrustende ontwikkeling op het gebied van rechten en vrijheden ook buiten de regelrechte dictaturen.

Het rapport geeft als voorbeeld de ontwikkelingen in Cambodja waar Hun Sen al 34 jaar minister-president is. Hij schakelde zijn tegenstanders uit door ze van het verspreiden van nepnieuws te beschuldigen. Daarvoor werden ze beboet en twee jaar in het gevang gestopt. Ook werd de controle op internet vergroot.

China onderaan

China heeft de laagste score voor zowel vrijheid van meningsuiting als de bescherming van de privacy. Dat land, met eenvijfde van alle internetters ter wereld, heeft al een stevige greep op het ‘wereld’wijde web in het land. China heeft nu een ‘sociaal’ programma op de rol staan dat goed sociaal gedrag beloont en slecht straft. Daarbij wordt gebruik gemaakt van, onder meer, gezichtsherkenning op bewakingscamera’s en kunstmatige intelligentie waarmee het politieke, sociale en economische gedrag van de onderdanen van Xi worden gevolgd, binnen en buiten de grenzen.

In Turkije zaten vorig jaar meer journalisten in de bak dan welk land ook, volgens het comité ter bescherming van journalisten. De overheid vernietigde deze week meer dan 300 000 boeken die een verband hadden met de zogenaamde militaire staatsgreep in 2016. Het vorig jaar zouden 200 journalistieke media en uitgeverijen zijn gesloten, 80 schrijvers aangeklaagd en meer dan 5800 academici zijn ontslagen in het land van Erdogan.

Cambodia, Djibouti, Kenia, Somalië, Tanzania en Zambia zijn op privacygebied afgegleden naar de status extreem risico. Kirgizië, Marokko, Mozambique, Papua Nieuw-Guinea, Qatar, Oeganda en Venezuela zijn extreem riskant als het gaat om vrijheid van meningsuiting.
Volgens Sofia Nazalya van Verisk Maplecroft is de persoonlijke vendetta van president Trump tegen de media in zijn land een aanmoediging voor andere landen waar die vrijheid van meningsuiting en de privacy toch al onder druk staan. “Wat Trump doet is het tegenovergestelde van wat een democratische leider behoort te doen en dat schept een gevaarlijk precedent voor andere landen om de pers openlijk te bekritiseren.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.