Ook Microsoft luistert je gesprekken af

Logo's Youtube WhatsApp Skype op telefoonHet zat er natuurlijk dik in. Google deed het, Amazon, Apple en natuurlijk ook Microsoft. Ze luisteren allemaal gesprekken af die, bijvoorbeeld, jij met je elektronische assistenten hebt. Dat heeft het bedrijf nu ook toegegeven. Bij Microsoft heet die assistent Cortana en, o ja, Skype is ook van de maker van Windows.
Dat soort werk wordt ook door Microsoft uitbesteed. In Europa dient Microsoft en dus ook die ingehuurde bedrijven zich te houden aan de algemene verordening gegevensbescherming (AGV). Het is niet zo maar toegestaan dat je gesprekken kunnen worden afgeluisterd, zonder dat je daar weet van hebt, laat staan toestemming voor hebt gegeven. Ook Microsoft geeft als reden voor het afluisteren op dat daardoor de informatieuitwisseling tussen gebruiker en elektronische assistent of de vertaling bij Skype beter worden. Microsoft zou daarvoor vooraf toestemming hebben gevraagd aan gebruikers, maar iedereen weet (kan weten) hoe mistig die verklaringen zijn.
Het bedrijf verdedigde zijn praktijken na de onthullingen van Vice dat gesprekken met intieme onderwerpen als seks of gewichtsverlies voor Skypes vertaaldienst afgeluisterd kunnen worden door derden.
Het zou maatregelen hebben genomen om je privésfeer te beschermen maar wees op je hoede als een bedrijf zegt dat je privacy heel belangrijk voor ze is. Het is als de vos die de passie preekt. Zo zouden de gesprekken worden geanonimiseerd voor ze naar de afluisteraars worden verstuurd.

Het is wel grappig dat die webreuzen nu ineens zo geschrokken doen. Op het gebied van internetbedrijven stelt Europa weinig voor, maar het oude continent heeft wel een fatsoenlijke privacywetgeving gekregen de laatste tijd. Daar kijken onze Amerikaantjes van op. Die waren tot nu toe gewend zelf de regels te maken (ter meerdere eer en glorie van zichzelf).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.