Staatsondersteunde e-krakers zouden telecombedrijven gebruiken (misbruiken) om hun doelwitten over de hele wereld in de gaten te houden. Dat beweert het Amerikaanse digitale-beveiligingsbedrijf Cybereason.Volgens het bedrijf zouden de krakers telecombedrijven gebruiken voor hun wereldwijde spionage. De e-krakers zouden gespreksgegevens, verblijfplaatsen en informatie over de gebruikte apparatuur van hun slachtoffers verzamelen. Lior Div, baas van Cybereason, stelt dat die slachtoffers er niks van merken dat ze gevolgd worden. Div presenteerde zijn verhaal op een congres in Tel Aviv. Hij gaf verder weinig bijzonderheden.
Zijn bedrijf zou vorig jaar zijn benaderd door een aanbieder van mobiele telefonie. Het bleek dat de krakers in de server waren geweest waar de financiële gegevens waren opgeslagen en waar de gespreksgegevens worden bijgehouden. Daar zouden ze zo’n twintig slachtoffers op de korrel hebben genomen.
Div wilde niet vertellen om wat voor een soort mensen het gaat, maar wilde wel kwijt dat ze uit de politieke en militaire hoek kwamen. Volgens hem is de informatie zo gevoelig dat zelfs de vaagste aanduiding al te veel is. “Ik vertel zelfs niet over welk continent het gaat.”
Tien andere
Naast de om hulp vragende klant zouden nog eens tien andere telecombedrijven zijn getroffen. Krakers zouden gegevens hebben gestolen in brokken van 100 gigabyte. In sommige gevallen zouden de krakers ook gegevens hebben gestolen over niet-telefoontoepassingen. We moeten dan denken aan verbonden auto’s (zo handig, weet je) en ‘slimme’ horloges.
De betrokken bedrijven zullen worden ingelicht over de bevindingen, zo stelt Cybereason. GSMA, een organisatie die de grootste aanbieders van mobiele telefonie verenigt, zei de zaak te gaan onderzoeken.
Het is lastig te zeggen wie er achter die digitale inbraken zit. Cybereason zegt dat alles in de richting van APT10 wijst, een bijnaam voor een groep het voorzien heeft op de VS, Europa en Japan (vooral overheidsorganisaties) en banden zou hebben met de Chinese overheid. Div vertelde wel dat dat zó duidelijk was dat het misschien niet waar was. “Misschien wilde iemand APT10 de schuld geven.”
De Chinese overheid ontkent (zoals alle overheden ter wereld doen, overigens). Volgens Div was het niet duidelijk of de slachtoffers zijn gewaarschuwd. Het is volgens hem aan de telecombedrijven hun klanten op de hoogte te stellen.
Bron: ABC News