Inspector: een spion om spionage te ontdekken

Spionage via het internet-der-dingen (?)

Je hebt van die ‘slimme’ assistenten van grootgrutter Amazon (Echo) of Google (Home), die je bij van alles en nog wat kunnen helpen en er hangen meer apparaten aan het internet-der-dingen. Handig of eng? Onderzoekers van de Princeton-universiteit in de VS hebben een ‘Inspector’ ontwikkeld om te achterhalen hoe al die ‘handige’ toepassingen je bespioneren en wat ze oppikken. Voorlopig werkt die ‘Inspector’ alleen nog maar voor de Mac.
Om te kunnen reageren op je verzoeken/vragen worden die bij Amazon doorgegeven aan zijn servers.  Echo luistert mee. De vraag is wat Amazon allemaal via Echo van je weet (dit is een voorbeeld van de vele). Daar komt onze ‘Inspector’ om de hoek kijken.
De Inspector kijkt welk netwerkverkeer er is en verwijdert vervolgens daarvan je persoonlijke informatie. Vervolgens worden de gegevens naar de server van Princeton-universiteit gestuurd (ook link) waar ze worden geanalyseerd. Je krijgt dan het resultaat via je webprogramma te lezen. Het programma bekijkt alle verbindingen waar persoonlijke gegevens worden overgedragen en niet alleen die met de Echo’s en de Google Homes.

In hun blog geven de onderzoekers voorbeelden van rare kuren. Zo stuurde een ‘verbonden’ lamp gegevens naar een vreemd webadres in China (ja, je kunt ook je verlichting ‘slim’ maken). Ook lijkt het erop dat Google Chromecast, zelfs wanneer deze niet is geactiveerd, een directe verbinding met zijn servers probeert te onderhouden. Je hoeft niet paranoïde te worden, maar het is goed te weten waar je aan toe bent als je je van ‘slimme’ technologie gaat bedienen.
De toepassing is, zoals gezegd, alleen nog maar beschikbaar voor MacOS en voor de webprogramma’s Firefox en Chrome (van Google). Je kunt er tot vijftig gekoppelde apparaten mee volgen. Er zijn versies voor Windows en voor Linux in de maak. Zoals je begrijpt gaan je gedepersonifieerde gegevens naar Princeton. Dat moet je ook maar willen. De onderzoekers gebruiken die gegevens voor hun onderzoek en delen die ook met andere onderzoekers.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.