Monsanto beticht van stelen persoonsgegevens in Frankrijk

Roundup van Monsanto onder vuur

Het gewraakte middel

Het Franse openbaar ministerie is een onderzoek begonnen naar Monsanto met betrekking tot het stelen van persoonlijke gegevens van journalisten, wetenschappers en politici. De klacht is in eerste instantie neergelegd bij Franse privacywaakhond CNIL door het dagblad Le Monde en de journalist Stéphane Foucart. Monsanto of althans mensen die voor Monsanto werkten waren op zoek naar de meningen van de journalisten, wetenschappers en politici over het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. Verschillende Franse media hebben aangegeven mee te willen doen met de aanklacht.
Die acties van Monsanto hadden alles te maken met de discussie binnen de EU over de toelaatbaarheid van het bestrijdingsmiddel, dat onder de naam RoundUp, onder meer, in verband werd gebracht kanker. Monsanto, inmiddels onderdeel van Bayer, heeft zich altijd fel verweerd tegen die aanklachten en het nakende verbod.
De klacht van Le Monde maakt melding van vier delicten, waarvan het stelen van persoonsgegevens de belangrijkste is. Elke van die aanklachten zou vijf jaar gevangenis kunnen betekenen of een boete van 300 000 (een schijntje in Amerikaanse ogen). Het zou gaan om medewerkers van het publiciteitsbureau Fleishman-Hillard, die in opdracht van Mondanto zouden hebben gehandeld. Die bleken het met name voorzien te hebben op Stéphane Foucart.
De lijst van mensen waarvan persoonlijke gegevens zouden zijn gestolen bevat 200 namen, waarvan de helft journalisten. Het merendeel daarvan houdt zich beroepsmatig bezig met landbouwzaken voor dagbladen, maar ook voor persbureaus, radio- en tv-programma’s en tijdschriften. Daarnaast staan er politici op (25), vertegenwoordigers van landbouworganisaties (30) en van niet-gouvernementele organisaties (17).

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.