Facebook slaat wachtwoorden onversleuteld op

Versleuteling (afb: CNet)Facebook is een miljardenbedrijf dat geld verdient over de rug van zijn gebruikers, maar niet het flauwste benul heeft (wil hebben?) van veiligheid en privacy. Volgens de webstek Krebs on security bewaarde Facebook tussen 2012 en 2019 honderden miljoenen wachtwoorden van zijn gebruikers als gewone tekst (onversleuteld dus). Daardoor konden duizenden Facebookwerknemers zonder al te veel problemen je wachtwoord achterhalen. Bedankt, Mark (Zuckerberg).Als je van Facebook een berichtje hebt gekregen om je wachtwoord te veranderen dan ben je waarschijnlijk een van de honderden miljoenen wier toegangscode nagenoeg voor het grijpen heeft gelegen de afgelopen twaalf jaar. Facebook heeft het over een fout (‘bug’) maar het is veeleer een uiting van minachting en arrogantie (zo niet domheid). Volgens Facebook zou geen misbruik van die ‘fout’ zijn gemaakt, maar Facebook vertelt de laatste tijd (en ook daarvoor al) al zo veel sprookjes.
Facebook zou tijdens een routinecontrole op de ‘fout’ zijn gestuit. Er was natuurlijk niemand bij Facebook die in de gaten had dat wachtwoorden en gebruikersnamen jarenlang direct in leesbare tekst werd opgeslagen op de servers van het smoelenboek. Die onversleutelde toegangscodes zouden nooit onder de ogen van vreemden zijn gekomen, schrijft onderbaasje Pedro Canahuati in een verklaring. Er zou ook geen enkel bewijs zijn dat iemand ze had ingezien, gaat Canahuati verder, maar wie vertrouwt zo’n sloddervos?

Facebook vindt het ook niet nodig dat die toegangscodes worden veranderd. Dat is aan de gebruikers. Die moeten zo langzamerhand tureluurs worden van de strapatsen van het smoelenboek. Ook gebruikers van Facebook Lite (nooit van gehoord) en Instagram (ook Facebook) zouden zijn getroffen, zij het (veel) minder. Of ben jij zo iemand die zegt: Wat kan mij het schelen, ik heb toch niks te verbergen?

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.