Bing als laatste vreemde zoekmachine in China geblokkeerd

MicrosoftlogoHet lijkt er op dat de Chinese regering er in geslaagd is het land geheel af te schermen van verderfelijke, vreemde invloeden. Microsoft meldt zijn zoekmachine Bing niet langer meer toegankelijk is. Het zou altijd nog een technisch probleem kunnen zijn, maar wie gelooft dat nog als het om China gaat? De Chinese censor houdt zich voor de domme. Overigens, uitgesloten lijkt dat nog steeds niet, meldt CNet vandaag.

Bezoekers van de Chinese versie van Bing zouden worden omgeleid naar een pagina die aangeeft dat de zoekmachine niet beschikbaar is (ik heb die pagina niet gezien, overigens). De Chinese censor heeft niet gereageerd op vragen van de pers over deze kwestie.
Volgens de Amerikaanse publieke omroep NPR is de rol van Bing in China hooguit symbolisch. Het overgrote deel van de Chinese internetters gebruikt Baidu. Bing was nog de enige zoekmachine van vreemde bodem die toegankelijk was voor de Chinese onderdanen. Microsoft moest daarvoor wel zijn zoekresultaten censureren volgens de regels van de Chinese sensor.
De Chinese overheid verstevigt haar greep op het ‘wereldwijde’ web steeds verder. Het vorig jaar werden zo’n 26 000 webstekken van het net gehaald. Die zouden illegaal zijn geweest. Er zouden zo’n zesmiljoen berichten met liederlijke of pornoinhoud zijn gewist, zo meldde het persbureau Nieuw China deze maand. De toezichthouder heeft gister bekendgemaakt dat deze maand al zevenmiljoen bericht zouden zijn vernietigd evenals bijna tienduizend mobiele toepassingen.

Tweede dreun

Het zou ook de tweede dreun zijn die Microsoft krijgt toegediend nadat de app van zijn webtelefoondienst Skype niet meer in de Apple- en Googlewinkels in China te verkrijgen was. Het een en ander kan ook een gevolg zijn van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump voert met China. De Amerikaanse overheid beschuldigt Chinese bedrijven er ook van gemene zaak met de regering te maken waardoor de Chinese overheid via Chinese digitale producten informatie zou kunnen ontfutselen aan bedrijven en organisaties.
Google daarentegen schijnt nog steeds van plan te zijn met een censuurversie van zijn zoekmachine de Chinese markt te heroveren, ook al verzetten Googlewerknemers en maatschappelijke organisaties daar heftig tegen. Google werd in 2010 aan de deur gezet omdat het weigerde zijn zoekresultaten te censureren (het kan verkeren). Over de censuurversie van Microsofts Bing heb ik eigenlijk nog nooit iemand gehoord.

Toch technische fout?

Persbureau Reuters meldde maandag dat een technische fout niet is uitgesloten, zich daarbij beroepend op een anonieme bron (Xi Jinping?). Microsoft had vooraf geen waarschuwing gehad dat er iets mis zou zijn (in de optiek van de Chinese censor) en dat sluiting dreigde. Het zou niet om een bewuste blokkade gaan. Die gecensureerde zoekmachine zou weer in functie zijn.

Bronnen: Le Monde, CNet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.